«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεμελιώνοντας πριν λίγη ώρα στο Κορωπί το 3ο Data Center της Lamda Hellix (μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεμελιώνοντας πριν λίγη ώρα στο Κορωπί το 3ο Data Center της Lamda Hellix (μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).
Η κατασκευή του 3ου Data Center της Lamda Hellix, υπό την ονομασία Athens 3, θα ξεκινήσει το 2022 και για το 2023 προγραμματίζεται η έναρξη της υλοποίησης του Athens 4 για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, το αποτύπωμα των νέων σημαντικών για τη χώρα επενδύσεων της εταιρείας είναι της τάξεως του 1,1 δις. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ επεσήμανε ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε neutral multitenant Data Center (ουδέτερες υποδομές) μοχλεύονται περισσότερα από 8 ευρώ για τη συνολική οικονομία.
Η κ. Κάκκος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Μασσαλίας στην οποία έχει επενδύσει ο όμιλος της Digital Realty και έχει καταστεί σε σημαντικό κόμβο δεδομένων με πλήθος υποβρύχιων καλωδίων να περνούν από αυτή, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν απούσα από τις επενδύσεις αυτές.
Πρόσθεσε ότι με το Athens 3 αυτό αλλάζει και ήδη ένα νέο υποβρύχιο καλώδιο, το Ionian, που θα συνδέσει την Ελλάδα με Ιταλία, μέχρι τέλος του 2022 θα συνδεθεί τις εγκαταστάσεις της Lamda Hellix. Υπογράμμισε ότι με τα δύο νέα datacenter η χωρητικότητα της εταιρείας 6πλασιάζεται και η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» όσον αφορά τα data. Από τις επενδύσεις αυτές δημιουργούνται περίπου 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 100 με τη λειτουργία.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα τις επενδύσεις αυτές, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το παράδειγμα της Μασσαλίας και είπε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. «Η ψηφιοποίηση με τη σωστή χρήση βελτιώνει την καθημερινότητα όλων και διευρύνει τον πλούτο για τη χώρα. Για μας ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πολιτική γι΄ αυτο και διοχετεύουμε για την ψηφιοποίηση σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, είπε ότι θα φροντίσει ώστε οι άδειες για το 4ο data center της Lamda Hellix να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για «σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» αποτέλεσμα της μεγάλης αλλαγής που έχει κάνει η Ελλάδα η οποία πλέον έχει καινοτόμα στρατηγική στον τομέα του cloud (cloud first) και συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζεται ένα νέο εργαλείο προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να πάνε στο cloud.
Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της εταιρείας η ανάπτυξη neutral multi-tenant neutral data centers επιτρέπει στους οργανισμούς να υλοποιήσουν λύσεις hybrid-multi cloud, δημιουργώντας εν τέλει σημαντικό data gravity για τη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων που εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών.