Πολιτική
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 21:23

Καθησυχαστικοί για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου

Στην εξάλειψη στα προσεχή 40-50 χρόνια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προσβλέπουν οι επιστήμονες με την εφαρμογή του εμβολίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ παράλληλα είναι καθησυχαστικοί ως προς τις παρενέργειές του.

Το εμβόλιο προφυλάσσει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά χρησιμεύει και για την πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων της μήτρας καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων που σχετίζονται με τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών υποθέσεων της εταιρείας Sanofi Pasteur MSD Πατρίκ Πουαρό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των παρενεργειών τόνισε ότι ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί αύξησή τους.

«Σήμερα» , είπε «το σίγουρο είναι ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για 5 χρόνια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις και αιτίες για μελλοντικές επιπλοκές. Εμείς κάνουμε τον προγραμματισμό μας και αν διαγνωστεί κάτι σχετικό με την ασφάλεια του εμβολίου είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τον πληθυσμό και αυτό είναι τελείως φυσικό».

Ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός επισήμανε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου είναι οι αναμενόμενες και ότι ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη υπάρχει αναφορά επίσημου φορέα για την αύξησή τους. Ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Μπόντης πρόσθεσε ότι στις 2.500.000 δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν σημειώθηκαν 430 παρενέργειες κατά τη διάρκεια εμβολιασμού, όπως αύξηση της θερμοκρασίας του εμβολιαζόμενου και ερεθισμός του σημείου στο οποίο έγινε η ένεση, ενώ μόνο 3 ήταν τα περιστατικά παράλυσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ