Η προσφυγή και η δικαίωση πολίτη στη Δικαιοσύνη για τα ψιλά γράμματα των τραπεζών, η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας της χώρας μας, που αναμένεται σήμερα από την Κομισιόν, οι φόβοι των Ελλήνων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», η ευρωπαϊκή έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι δηλώσεις υπουργών για εκλογές, οι προσλήψεις και οι εξελίξεις στην Παιδεία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:
* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η πλειοψηφία φοιτητών - καθηγητών ζητά να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Ενώ με καταλήψεις, πορείες και... συναυλίες συνεχίζει η μειοψηφία...
* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Λευκή απεργία" στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου στην κόψη του ξυραφιού. Έντονος προβληματισμός στελεχών που περιμένουν τις εξελίξεις.
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι φοιτητές ανοίγουν τις Σχολές. Προσέρχονται μαζικά και ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις για τερματισμό των καταλήψεων.
* Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτά πανεπιστήμια χωρίς εισαγωγικές. Πρόταση τομή από τον ΣΥΝ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
* ΑΥΡΙΑΝΗ: Παρέλαση φυγόστρατων από το γραφείο του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου. Αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
* ΤΟ ΒΗΜΑ: Δηλώσεις μετανοίας υπουργών... Διαψεύσεις, ως συνήθως...
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνεταιρισμοί. Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Αλλάζουν τα δεδομένα μετά το "μπλόκο" στο άρθρο 24.
* ΕΘΝΟΣ: Ουδείς μονιμότερος του εποχικού. Προσλήψεις: Βιομηχανία πριμοδότησης ημετέρων με... 5,8 εκατ. μόρια.
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με κλεισίματα δρόμων και συναυλίες συνεχίζουν τις αντιδράσεις απαντώντας στο Υπ. Παιδείας και... οι φοιτητές τραγουδάνε και χορεύουν, την Μαριέττα κοροϊδεύουν.
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι "εφιάλτες" των Ελλήνων, σύμφωνα με την Κοινοτική Δημοσκόπηση "Ευρωβαρόμετρο".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δικαίωση για τα ψιλά γράμματα. Πρόστιμα στις τράπεζες από το υπουργείο Ανάπτυξης.
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 4 φόβοι των Ελλήνων (62% συντάξεις, 58% ανεργία, 50% κόστος ζωής και 33% αύξηση εγκληματικότητας). Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουμε την πλάτη σε κυβέρνηση και κόμματα.
* ΕΣΤΙΑ: Ποιοι διοικούν τα πανεπιστήμια. Η δοσοληψία καθηγητών με τους φοιτητές.
* ESPRESSO: Ρουκέτα στη Θωμαή μέσα από τη φυλακή! Συγκλονιστικές ανατροπές στο θρίλερ Βαρθολομαίου.
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από Κομισιόν προς Αθήνα: Ναι μεν, αλλά. Εγκρίνεται σήμερα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά με επιφυλάξεις.
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Καταιγίδα" καταλήψεων... Δεν διαφαίνεται εκτόνωση στην ανώτατη εκπαίδευση. Καθηγητές και φοιτητές εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
* ΤΑ ΝΕΑ: Βαθμός... μηδέν στις μεταρρυθμίσεις. Αποκαλυπτήρια με ευρωπαϊκή έκθεση.
* Η ΝΙΚΗ: Σε τροχιά ανασφάλειας. Η "Επιτροπή Σοφών" διά του προέδρου της ανοίγει τα χαρτιά της.
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας για την Παιδεία.
* Η ΧΩΡΑ: Νυστέρι στις σπατάλες για αυξήσεις και προσλήψεις. Ο Δ. Αβραμόπουλος νοικοκυρεύει την Υγεία.
* TRAFFIC NEWS: Αν το κόψεις μπορεί να γλυτώσεις. Ουρολόγος υποστηρίζει ότι η περιτομή προστατεύει από το AIDS.
* City Press: Ευρωβαρόμετρο: Συντάξεις, υγεία, ανεργία, ακρίβεια οι "εφιάλτες" των Ελλήνων.
* Metro: Ζητούν άνοιγμα πανεπιστημίων. Πανεπιστημιακοί στέλνουν μήνυμα διαλόγου με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον νόμο-πλαίσιο.
* Metropolis: Επικίνδυνες ουσίες σε παράνομα σκευάσματα.
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παιδεία... μάχης όμηροι φοιτητές. ΑΠΘ: Κίνδυνος να χαθεί και το εαρινό εξάμηνο.
* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Έρχονται"... υδροπλάνα στο Θερμαϊκό! Με επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία Εμπ. Ναυτιλίας και Μεταφορών ο Νομάρχης Ψωμιάδης ζητάει να βγάλουν από τον "αποκλεισμό" το Νομό και τη Β. Ελλάδα.
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στο σχέδιο πόλης μπαίνουν 113.175 στρμ. Οι εντάξεις σε 29 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές, το χρονοδιάγραμμα, ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι.
* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγώνας για την Υγεία. Με προσλήψεις και νομοσχέδιο για τις προμήθειες. Επανδρώνεται με 6.000 νοσηλευτές.
Προσλήψεις
Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2006 προσλήφθηκαν 147.288 συμβασιούχοι. ΚΑτανεμήθηκαν δηλαδή 5,8 εκατ. μόρια προϋπηρεσίας - αριθμός ικανός να διορίσει σε μόνιμες θέσεις πάνω από 190.000 άτομα και να αποκλείσει υποψηφίους που διέθεταν τίτλους μεταπτυχιακών, ξένων γλωσσών".
Δηλώσεις
ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε χθες ο πρωθυπουργός τα σενάρια πρόωρων εκλογών που αναζωπυρώθηκαν και πάλι με ευθύνη κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του. Μάλιστα ο κ. Κ. Καραμανλής υποχρέωσε χθες σε δηλώσεις μετανοίας τους κκ Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Βουλγαράκη, οι οποίοι με δηλώσεις τους είχαν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών ως το καλοκαίρι. Και οι δύο, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσαν ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους".
Μεταρρυθμίσεις
ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "αποκάλυψη για τις μηδαμινές επιδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις αποτελεί έκθεση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο".
Ευρωβαρόμετρο
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεργία, το κόστος ζωής και η εγκληματικότητα το μεγάλο άγχος των Ελλήνων. Το Ευρωβαρόμετρο αναδεικνύει και τα σημαντικότερα για τους Έλληνες: η οικογένεια, η υγεία, η θρησκεία και η εργασία. Επιφυλακτικοί έναντι των ξένων".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "οι Έλληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (65%), στ απολιτικά κόμματα (80%), ανησυχούν ιδιαίτερα για το κόστος ζωής, την ανεργία και την εγκληματικότητα. Απαισιόδοξοι στην πλειονότητά τους και για το μέλλον των συντάξεών τους. Αισιοδοξούν μόλις το 38%, συμφωνούν με αύξηση εισφορών το 32% και μόνο το 6% δέχονται παράταση του εργασιακού βίου. Απαισιοδοξία επικρατεί για την οικονομική κατάσταση το 2007 (55%), ενώ το 59% πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Το 62% κρίνουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επιλέγουν τους φοιτητές τους και να είναι ανοιχτά σε όλους. Επιφυλάξεις για τους μετανάστες".
Η City Press αναφέρει: "οι Έλληνες πιο ανήσυχοι από το μέσο Ευρωπαίο για την εξέλιξη των κοινωνικών θεμάτων. Αρνητικές κρίσεις των συμπολιτών μας και για εγκληματικότητα, μετανάστευση. Ικανοποιημένοι, όμως, από την κατοικία τους και την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους. Γενική βελτίωση της ζωής του προβλέπει για το επόμενο 12μηνο το 39% των Ελλήνων και μόλις το 16% προβλέπει επιδείνωση".
Κομισιόν
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ως ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και δείγμα ότι επίκειται άρση του καθεστώτος επιτήρησης κρίνεται η αναμενόμενη έγκριση του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα στις Βρυξέλλες".
Τράπεζες
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ο οικογενειάρχης κ. Ι. Μπότσαρης από την Αρτέμιδα τα έβαλε με τις τράπεζες και βγήκε νικητής. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τις χρεώσεις από τα "ψιλά γράμματα", πήρε πίσω τα χρήματά του και υποχρέωσε την τράπεζα να πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο. Η υπόθεση του κ. Μπότσαρη ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ".
Φυγόστρατοι
Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "να ξεσκεπάσει όσους κατάφεραν να μην υπηρετήσουν την θητεία τους στον στρατό χρησιμοποιώντας ψευδή ή πλαστογραφημένα πιστοποιητικά, είναι αποφασισμένος ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος. Την ώρα που ο εισαγγελικός λειτουργός μελετά ενδελεχώς τουλάχιστον 120 φακέλους που αφορούν σε υποθέσεις απαλλαγών στράτευσης, παράλληλα καλεί σε κατάθεση όσους εμπλέκονται στην υπόθεση".
Συνταξιοδότηση
Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, με ορίζοντα 25ετίας και δραστική συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, που αναμένεται να επιφέρει μείωση των συντάξεων ασφαλισμένων αρκετών επαγγελματικών κλάδων, περιλαμβάνει η πρόταση της "Επιτροπής Σοφών" της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρό της Ν. Αναλυτής".
Υγεία
Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "την προώθηση πλούσιου νομοθετικού έργου και την κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, ώστε να εμπεδωθούν η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και την πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος".
ΠΑΣΟΚ
Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "έντονος είναι ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η απόσταση με τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνεται. Αυτό έχει φέρει και νέα αναταραχή, καθώς τα στελέχη του Κινήματος σκέφτονται πλέον την επόμενη ημέρα".
Η Espresso αναφέρει ότι "οι "εμφύλιες" συρράξεις μεταξύ της ¶ννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, η διαγραφή του Κίμωνα Κουλούρη, οι δυσμενείς δημοσκοπήσεις και αίφνης η "απειλή διαγραφών έξι κορυφαίων στελεχών" δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ!".
Παιδεία
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "για άλλη μια φορά η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, οι οποίοι αισθάνονται την ευθύνη να παιδαγωγούν νέα παιδιά, απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου χθες το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους πανεπιστημιακούς και τους δικαστικούς, ξεκαθάρισε ότι "ο νόμος-πλαίσιο σε 14 ημέρες θα είναι νόμος του κράτους".
Η Metro γράφει ότι "έκκληση για διάλογο απευθύνει η κίνηση των 1.000 πανεπιστημιακών, με αφορμή τη συζήτηση του νόμου-πλαισίου που ξεκινά από σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι 1.000 πανεπιστημιακοί, αν και εκφράζουν διαφωνίες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν "αποσπασματικό", "ασαφές" και "αντιφατικό", ζητούν από τους συναδέλφους τους να σταματήσουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και μέσα από τα θεσμικά όργανα των ιδρυμάτων να αναπτυχθεί διάλογος".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με τραγούδια και χορούς εντείνεται ο αναβρασμός στην ανώτατη εκπαίδευση, μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του νέου νόμου από τη Μαριέττα Γιαννάκου. Οι φοιτητές προχώρησαν χθες το πρωί σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας και συγχρόνως διοργάνωσαν συναυλία στα Προπύλαια. Κατόπιν απέκλεισαν τις οδούς Ακαδημίας και Πατησίων και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους, ενώ το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, όπου έκαψαν συμβολικά αντίγραφο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια".
Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η μεγαλύτερη αδυναμία των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ο τρόπος διοικήσεώς τους. Και δη το γεγονός ότι στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των προεδρείων των τμημάτων, καθοριστικό ρόλο παίζει η ψήφος των φοιτητών. Κάτι το οποίο ο νέος Νόμος-πλαίσιο, που ήδη συζητείται στην Βουλή, διορθώνει μόνο μερικώς".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "τα ζητήματα της Παιδείας, ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης και του ενδιαφέροντος όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών και των νέων, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες το βράδυ στον Πειραιά. Τονίζοντας ότι "αν δε βάλουμε μπροστά το ερώτημα "τι Παιδεία θέλουμε", οι αγώνες δε θα έχουν αποτέλεσμα", εξήγησε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία πέρα από αντιδραστικές είναι απόλυτα αναγκαίες και επιτακτικές για την κερδοφορία του κεφαλαίου".
Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "πακέτο θέσεων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρουσίασε χθες ο ΣΥΝ, με κεντρική πρόταση την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, έτσι αναβαθμίζεται το λύκειο, που θα πάψει να είναι "μακρύς προθάλαμος του πανεπιστημίου", ώστε να αποκτήσει τον αυτόνομο μορφωτικό του ρόλο. Στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την πρόταση, το πρώτο έτος δεν θα περιορίζεται σε μια σχολή ή τμήμα, αλλά θα έχει ευρύ γνωστικό περιεχόμενο ανά κατεύθυνση".
Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "εντείνεται ο αναβρασμός στην ανώτατη εκπαίδευση, μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του νέου νόμου από τη Μαριέττα Γιαννάκου. Από τις 11 το πρωί φοιτητές πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη της πρυτανείας στα Προπύλαια, όπου στις 7 το απόγευμα διοργανώθηκε συναυλία. Αποκλεισμένη στη μία μετά το μεσημέρι ήταν και η οδός Ακαδημίας, με τους φοιτητές να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στις αφετηρίες των λεωφορείων".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια οι Συσπειρώσεις έχασαν την πρωτοκαθεδρία και έπεσαν στην τρίτη θέση, κατά τις χθεσινές αρχαιρεσίες του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΜΠ. Η ανατροπή αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην ηγεσία των πανεπιστημιακών, εν όψει του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, στις 2, 3 και 4 Μαρτίου. Η ομάδα των πανεπιστημιακών που δημιουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο κοινωνική αναταραχή στη χώρα και δυσλειτουργία στα ΑΕΙ αναμένεται ότι θα χάσει την εξουσία στο χώρο των Πανεπιστημίων".
Δίδυμοι
Σύμφωνα με την Traffic News "για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορούνται δύο αδέλφια, φοιτητές στα ΤΕΙ Κρήτης στην πόλη των Χανίων. Οι δίδυμοι όπως φαίνεται από τα στοιχεία, είχαν βρει λύση στα έξοδά τους, με τη διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης κυρίως σε φοιτητές".
Σκευάσματα
Η Metropolis σημειώνει ότι "τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις των διατροφικών συμπληρωμάτων στην υγεία των καταναλωτών. Παρά τους ελέγχους και τις απαγορεύσεις, κυκλοφορούν στην αγορά παράνομα σκευάσματα με επικίνδυνες ουσίες".
¶ρθρο 24
Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το διαφαινόμενο "μπλοκάρισμα" της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τους "δασικούς" οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Αντίθετα, δεν δημιουργεί προβλήματα στις πολεοδομικές μελέτες των λεγόμενων "καθαρών" συνεταιρισμών, η διαδικασία έγκρισης των οποίων βρίσκεται εν εξελίξει".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ