Στους ρυθμούς των επικείμενων συνεδρίων κινούνται Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, με τα κομματικά επιτελεία να παίρνουν θέση μάχης. Παλαιά αλλά και ανερχόμενα στελέχη ετοιμάζονται για τη μάχη του σταυρού, ιδεολογικές πλατφόρμες «ζυμώνονται» και εσωκομματικά … πάθη απειλούν να επιστρέψουν.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Στους ρυθμούς των επικείμενων συνεδρίων κινούνται Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, με τα κομματικά επιτελεία να παίρνουν θέση μάχης. Παλαιά αλλά και ανερχόμενα στελέχη ετοιμάζονται για τη μάχη του σταυρού, ιδεολογικές πλατφόρμες «ζυμώνονται» και εσωκομματικά … πάθη απειλούν να επιστρέψουν.
Στη Νέα Δημοκρατία επικρατούν πιο «ήρεμα» νερά, καθώς η υπεροχή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα λειτουργεί συσπειρωτικά. Στάση αναμονής επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα δεν έχει κλειδώσει η οριστική ημερομηνία του συνεδρίου. Όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου (σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου).
Νέα Δημοκρατία : Ραντεβού τον Δεκέμβριο
Για ένα ήσυχο συνέδριο- που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου- ετοιμάζονται στη Νέα Δημοκρατία. Η διαφορά που διατηρεί η κυβέρνηση με βάση τις δημοσκοπήσεις δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στα «γαλάζια» στελέχη και δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια για εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Πάντως σημασία έχει και το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες ανάμεσα σε όσους κοιτούν πρωτίστως προς την κεντροδεξιά αλλά και στους εκφραστές μιας πιο δεξιάς ατζέντας. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αν. Σαμαρά αλλά και το κατά πόσον θα υπάρξει ομιλία του Κ. Καραμανλή (που δεν είθισται να κάνει ανάλογες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια).
Στο συνέδριο - που θα εκλέξει τη νέα πολιτική επιτροπή - θα λάβουν μέρος περίπου 5000 άτομα. Στις εσωκομματικες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Οκτωβρίου θα αναδειχθούν οι πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και των περιφερειακών οργανώσεων συν 1000 σύνεδροι από την κομματική βάση. Μάλιστα για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα ψήφου και μέσω του υπολογιστή, καθώς η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του συνεδρίου βρίσκονται τρία πρόσωπα : ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Μπρατάκος, και ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου. Όσον αφορά την ατζέντα του «γαλάζιου» συνεδρίου στο επίκεντρο θα βρεθούν μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων είναι και η κλιματική κρίση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται ημερομηνία για το συνέδριο
Φουντώνει η συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο εκτός απροόπτου θα γίνει μέσα στον χειμώνα. Στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν ένα ενωτικό συνέδριο, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση μπορεί να στήσει κάλπες μέσα στο 2022.
Πρόσφατα υπήρξε και μία πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικά στελέχη του κόμματος στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη. Στη συνάντηση - που ήταν κυρίως διερευνητική ως προς το κλίμα και τις προθέσεις- το παρόν έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι : Όλγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος , Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Βούτσης και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στο συνέδριο - όποτε και αν γίνει- το παρόν αναμένεται να δώσουν 4.000 με 6000 άτομα, ενώ το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί ένα υβριδικό σύστημα. Δηλαδή να υπάρχει δια ζώσης παρουσία συνέδρων αλλά να γίνονται παρεμβάσεις και ψηφιακά, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν τα προσυνεδριακά κείμενα στις οργανώσεις, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει περίπου δύο μήνες. Στη συνέχεια θα γίνει το συνέδριο - θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα- όπου θα εκλεγεί η νέα κεντρική επιτροπή και η νέα πολιτική επιτροπή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα προκύψουν και αλλαγές στο καταστατικό.
Παράλληλα από τις ψηφοφορίες θα γίνει και μια καταγραφή των τάσεων και των εσωκομματικών ισορροπιών, που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είναι η Κίνηση Μελών (με Ν. Παππά, Χ. Σπίρτζη κ.α.), η ΡΕΝΕ (Π. Ρήγας), η Γέφυρα (Ν. Μπίστης, Παν. Παναγιώτου) αλλά και η Ομπρέλα (Ευκ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης).
Κίνημα Αλλαγής: Υψηλοί τόνοι και εσωκομματικές «μάχες».
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στο Κίνημα Αλλαγής για το συνέδριο , με τις πρώτες αψιμαχίες να έχουν ήδη σημειωθεί. Tο μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι το Κίνημα Αλλαγής να μπορέσει να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και σε αυτό εστιάζουν οι υποψήφιοι.
Για ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και για «νέα αλλαγή» κάνει λόγο η νυν πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. «Αλλάζουμε μαζί, κερδίζουμε μαζί» σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μιλά για την παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται». Την ίδια στιγμή ο Χάρης Καστανίδης μιλά για ένα κόμμα που θα αποτελέσει τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Πάντως στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε τεταμένη ατμόσφαιρα και δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών πρώτης γραμμής. Μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το Μητρώο Στελεχών πυροδότησαν τη συζήτηση και μένει να φανεί αν οι «κόντρες» θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Κρίσιμο παραμένει και το στοίχημα της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία, καθώς αυτό θα στείλει και ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος.