Τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για τον Abdulrazak Gurnah μυθιστοριογράφο της Τανζανίας, ο οποίος γράφει στα Αγγλικά και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.
Πρόκειται για τον συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah) από τη Ζανζιβάρη, ο οποίος απέσπασε το φετινό βραβείο για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Ένας πρόσφυγας από την Ζανζιβάρη
Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, αλλά έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν Καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπερι, όπου πήρε το διδακτορικό του το 1982.
Ο 73χρονος συγγραφέας έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και μια σειρά διηγημάτων. Το θέμα των βιωμάτων του πρόσφυγα διατρέχει όλο το έργο του.
Άρχισε να γράφει ως 21χρονος εξόριστος και παρόλο που τα σουαχίλι ήταν η πρώτη του γλώσσα, τα αγγλικά έγιναν το λογοτεχνικό του εργαλείο.
Όπως κάθε χρόνο οι γραπτές προτάσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνουν στην επιτροπή Νόμπελ έως τις 31 Ιανουαρίου. Συνήθως υπάρχουν περίπου 350 προτάσεις κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι προτάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Νόμπελ και τον Απρίλιο παρουσιάζει για έγκριση από την Ακαδημία έναν προκαταρκτικό κατάλογο υποψηφίων, που περιέχει περίπου 20 ονόματα. Πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της Ακαδημίας, η λίστα συνήθως μειώνεται περαιτέρω σε περίπου πέντε ονόματα. Τον Οκτώβριο η Ακαδημία κάνει την επιλογή της.
Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει κανονικά το βραβείο (10 εκατομμύρια SEK το 2020) από τα χέρια βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου - Ημέρα του Νόμπελ.