Τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή μόλις πριν από περίπου έξι μήνες, η Μπαρτσελόνα ήταν «τεχνικά χρεοκοπημένη». Αυτό αναφέρθηκε από τον ίδιο το σύλλογο, με προφανή στόχευση στην προηγούμενη διοίκηση της ομάδας.
Τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή μόλις πριν από περίπου έξι μήνες, η Μπαρτσελόνα ήταν «τεχνικά χρεοκοπημένη». Αυτό αναφέρθηκε από τον ίδιο το σύλλογο, με προφανή στόχευση στην προηγούμενη διοίκηση της ομάδας.
Ο διευθύνων σύμβουλος Φεράν Ρεβερτέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε τα δεδομένα μιας έκθεσης που ανέθεσε η διοίκηση του Ζοάν Λαπόρτα στη Deloitte για να αναλύσει την οικονομική κατάσταση της «Μπάρτσα» από τον Μάρτιο του 2021, εκκινώντας από τα δεδομένα της σεζόν 2018-19 και 2019-20. Μια ανάλυση που αποκάλυψε απίστευτα χρέη, τα οποία κληροδότησε η εποχή Μπαρτομέου.
Ο Ρεβερτέρ υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου ήταν καταστροφική», ιδίως λόγω της αύξησης του κόστους σε αθλητικό επίπεδο: «Οι παίκτες αγοράστηκαν χωρίς η διοίκηση να γνωρίζει αν θα μπορούσε να τους πληρώσει», εξήγησε ο αξιωματούχος της Μπαρτσελόνα.
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η νέα εκτελεστική δομή του αντιμετώπισαν μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αρνητικά ίδια κεφάλαια και μια τεχνικά πτωχευτική κατάσταση: χρέη και υποχρεώσεις 1,35 δισ. ευρώ, με επείγουσα ανάγκη αναχρηματοδότησης, μηδενικές ταμειακές ροές λειτουργίας, με δυσκολία στην αντιμετώπιση των μισθοδοσιών.
Ευρεία μη συμμόρφωση με τους οικονομικούς δείκτες, περιορίζοντας έτσι την εγγραφή νέων παικτών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Κατεστραμμένες δομές κι ένα Καμπ Νου σε επισφαλή κατάσταση, έλλειψη διακυβέρνησης κι εσωτερικού ελέγχου, που κατέστησαν δύσκολο τον έλεγχο και τη διαχείριση», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόνα.
Ειδικότερα, η ανάλυση έδειξε τα τελευταία χρόνια:
«Το πρόγραμμα αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων καθιστά σαφές ότι μεταξύ Μαρτίου 2021 και Ιουνίου 2022 ο σύλλογος θα πρέπει να αντιμετωπίσει πληρωμές 470 εκατομμυρίων, δηλαδή το 35% του συνολικού χρέους», προσθέτει η Μπαρτσελόνα.
Για το λόγο αυτό, η νέα διοίκηση υπό τον Ζοάν Λαπόρτα έχει προχωρήσει σε διάφορους ελιγμούς, ξεκινώντας με μια επιχείρηση αναχρηματοδότησης του χρέους άνω των 670 εκατομμυρίων ευρώ.