Νέα θεωρία συνδέει τις αφιλόξενες συνθήκες στην Αφροδίτη με συνεχή βομβαρδισμό της από μίνι πλανήτες.
Αν και η Αφροδίτη είναι πιθανότατα ο πιο αφιλόξενος για την παρουσία της ζωής βραχώδης πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα εντούτοις αναφέρεται πάντα ως «η δίδυμη αδελφή» της Γης. Το κοντινό της με τον πλανήτη μας μέγεθος αλλά και μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά της έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η Αφροδίτη θα έπρεπε να έχει συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης και πιθανώς για κάποια στιγμή στην ιστορία της να ήταν κατοικήσιμη και φιλόξενη στη ζωή. Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο οι συνθήκες αυτές μεταβλήθηκαν δραστικά και ο πλανήτης έγινε ένας απόλυτα τοξικός κόσμος.
Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το τι συνέβη και στην λίστα αυτή προστίθεται άλλη μια. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για το τι συνέβη. Πραγματοποίησαν τέσσερις χιλιάδες προσομοιώσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τεραστίων διαστάσεων διαστημικά σώματα που ανήκαν στην κατηγορία των πλανητοειδών κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στην διαστημική μας γειτονιά.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη τα περισσότερα πλανητοειδή περνούσαν ξυστά από την νεογέννητη Γη και… έστριβαν με κατεύθυνση την Αφροδίτη και τελικά έπεφταν πάνω της. Αυτός ο ανελέητος βομβαρδισμός της Αφροδίτης με τόσο μεγάλα κοσμικά σώματα δεν επέτρεψε την ανάπτυξη και εξέλιξη της με τρόπο παρόμοιο με την ανάπτυξη και εξέλιξη της Γης. Όταν ολοκληρώθηκε ο βομβαρδισμός η Αφροδίτη είχε μετατραπεί σε ένα πλανητικό ερείπιο που δεν μπορούσε να υποστηρίξει την παρουσία της ζωής και σιγά σιγά μετατράπηκε στον πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα.