Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη και τον χειμώνα να πλησιάζει, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη και τον χειμώνα να πλησιάζει, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της χώρας του ως υπερδύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχολιάζει το Bloomberg, αναφέροντας πως ο Πούτιν τοποθετήθηκε σε μια εύστοχη χρονική στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής ημέρας που τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωναν άνοδο 40%.
Σταθεροποίηση της κατάστασης
Αυτό που είπε ο Πούτιν ήταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες για να βοηθήσει στη σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη. «Ας σκεφτούμε ενδεχομένως την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Τακτοποιηθείτε με τη Gazprom και συζητήστε το», είπε ο Πούτιν. «Αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν μας κάνει καλό», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που ανέτρεψαν τις κινήσεις των αγορών, υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ο Πούτιν είπε ότι η Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, μίλησε επίσης για την καταλληλότητα της χώρας ως διαδρομή διαμετακόμισης, λέγοντας ότι τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας κάτω από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα - που περιλαμβάνουν τον βόρειο ρεύμα 2 - είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανώτερα.
Η αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι «οικονομικά ασύμφορη για τη Gazprom, επειδή είναι ακριβότερη», είπε ο Πούτιν. «Ο εφοδιασμός μέσω νέων συστημάτων αγωγών που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και τώρα τίθενται σε λειτουργία μειώνει την ποσότητα των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 5,6 φορές», πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει «ζεστάνει» τη ζήτηση ενέργειας. Ένας απροσδόκητα μακρύς και κρύος χειμώνας εξάντλησε την αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε.
Ωστόσο, επισήμανε επίσης ένα «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές, να μετατοπιστούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνήθως ευνοούνται από τη Ρωσία υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. «Σήμερα έχει γίνει απολύτως προφανές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», είπε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα προσπαθεί ήδη να φτάσει τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», είπε.
Φταίει η Ρωσία για την κρίση;
Οι πάροχοι φυσικού αερίου θεωρούν ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες του ράλι στις τιμές ενέργειας είναι το γεγονός ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια και έχει μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην ήπειρο.
Ο Πούτιν είπε ότι η Gazprom υπερβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας φέτος. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δει την «κερδοσκοπική φρενίτιδα» που πλήττει σήμερα τις αγορές. «Η Ρωσία ήταν και είναι πάντα ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στους καταναλωτές της σε όλο τον κόσμο- τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη και πάντα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της», είπε.
Οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με την εταιρεία. Εάν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί για το υπόλοιπο του 2021, θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, είπε ο Πούτιν.
Ο ρόλος του Nord Stream 2
Οι δηλώσεις του φάνηκαν να απαντούν στην κριτική που δέχεται η Ρωσία από την Ευρώπη ότι περιορίζει τις προμήθειες καθώς περιμένει την έγκριση για τον αμφιλεγόμενο νέο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία για να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία.
Η έγκριση του Nord Stream 2 θα ήταν ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό (η αύξηση των προμηθειών), όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο Nord Stream 2 συνδέεται με μια μακρά, περίπλοκη και εξαιρετικά πολιτικοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης. Ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν συνέδεσε άμεσα τις πρόσθετες προμήθειες με την έγκριση του αγωγού, σημείωσε ότι ένας άλλος σημαντικός δρόμος για τις ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη, η Ουκρανία, ήταν πιο ακριβή και ρυπογόνα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας ρωσικός ρόλος σε αυτό που συμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου».
Η Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε να παρέχει στήριξη στη Μόσχα, λέγοντας ότι «δεν ήταν αλήθεια» ότι υπήρχαν παραγγελίες για φυσικό αέριο που δεν είχε προμηθεύσει η Ρωσία. «Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβατικών υποχρεώσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θέσουμε την ερώτηση: παραγγέλθηκε αρκετό αέριο ή μήπως η υψηλή τιμή αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο λόγος που δεν παραγγείλατε τόσο πολύ;», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times