Πολιτική
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 14:35

Βουλη- Μηταράκης: Ζητούμενο η διατηρήσιμη μείωση ροών προς την ΕΕ και αλληλεγγύη κρατών- μελών

«Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δύο είναι τα ουσιώδη ζητούμενα. Πρώτον, η διατηρήσιμη μείωση των παράνομων ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η ουσιαστική αλληλεγγύη», επεσήμανε, σήμερα από το Βήμα της Ολομέλειας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.  

«Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δύο είναι τα ουσιώδη ζητούμενα. Πρώτον, η διατηρήσιμη μείωση των παράνομων ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η ουσιαστική αλληλεγγύη», επεσήμανε, σήμερα από το Βήμα της Ολομέλειας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.  

Όπως ανέφερε, «Η Ελλάδα έχει πει και κάτι παραπάνω. Δεν μιλάει μόνο για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά και για την άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων μετακίνησης εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές διαδικασίες ασύλου και για ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μετά να μιλάμε για εθνική ευθύνη».

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται σήμερα από την Ολομέλεια η Σύμβαση προσχώρησης της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που παρεμβαίνει στη συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο εντός και εκτός Ευρώπης προωθώντας τον διάλογο μεταξύ διαφόρων γεωγραφικών περιοχών συμπεριλαμβανομένων των βασικών χωρών προέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη». 

Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στο ότι «από κάποιους ομιλητές τέθηκε το θέμα ότι η πλειοψηφία των χωρών που ανήκουν σε αυτόν τον Οργανισμό δεν είναι χώρες της Μεσογείου. Σωστό και αυτό είναι ο λόγος που η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος αυτού του φόρουμ για να μπορέσουμε να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας με τις χώρες εκτός των μεσογειακών χωρών με τις οποίες έχουμε ήδη μια πολύ στενή και θεσμική πλέον συνεργασία.

Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί για να πετύχουμε μία συμφωνία που να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, αυτός ο διάλογος κυρίως με χώρες -ας επιτραπεί ο όρος- διαφορετικής σχολής σκέψης, για μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος», συμπληρώνοντας πως «η συμμετοχή μας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά ως αντίβαρο στη συμμετοχή της Τουρκίας, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση για τις θέσεις της χώρας μας και για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο όπου η Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσης του 2016 έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις λέμβων ή από τα χερσαία σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο κ. Μηταράκης τόνισε εμφατικά ότι «η προσχώρηση της Ελλάδας στον ICMPD επιβεβαιώνει, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Οργανισμού όπως αποτυπώνεται στη δραστηριοποίηση υπηρεσιών της χώρας μας σε περιφερειακά προγράμματα δράσης. Μας δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στον διάλογο για τη μεταναστευτική πολιτική». 

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «ειπώθηκε ότι καμία σημασία δεν έχουν οι αριθμοί. Πολύ ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι την αντιπολίτευση πλέον δεν τη βολεύει η πραγματικότητα. Για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πλήρως ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, όπου οι ροές πλέον είναι σχεδόν μηδενικές, 90% χαμηλότερα το 2019, όπου τα τρία τέταρτα περίπου των δομών της χώρας έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, όπου πλέον οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας είναι σχεδόν το ένα τρίτο απ’ ό,τι ήταν πριν ενάμιση χρόνο». 

«Πρέπει να περιορίσουμε δραστικά το μέγεθος του προβλήματος του μεταναστευτικού, για να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του 2015, όπως είπαν ομόφωνα οι Υπουργοί Εσωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και σήμερα για την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης, και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.