«Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ κατ’ αναλογία πληθυσμού από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία;».
Ο υπουργός Οικονομικών κυβερνήσεων της Ν.Δ., Στέφανος Μάνος, ρωτούσε μέσω των «Νέων» στα μέσα του περασμένου Απριλίου, μα απάντηση δεν πήρε. Ούτε καν μια εξήγηση απλή ότι οι θάνατοι ενδεχομένως αυξήθηκαν επειδή ο ιός εξαπλώθηκε ευρέως ή ίσως διότι η Ελλάδα δεν είχε ουσιαστικά πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020. Εκτιμήσεις. Στρατευμένες, ανεπαρκείς, παραπλανητικές, βελούδινες, βολικές, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ κατ’ αναλογία πληθυσμού από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία;».
Ο υπουργός Οικονομικών κυβερνήσεων της Ν.Δ., Στέφανος Μάνος, ρωτούσε μέσω των «Νέων» στα μέσα του περασμένου Απριλίου, μα απάντηση δεν πήρε. Ούτε καν μια εξήγηση απλή ότι οι θάνατοι ενδεχομένως αυξήθηκαν επειδή ο ιός εξαπλώθηκε ευρέως ή ίσως διότι η Ελλάδα δεν είχε ουσιαστικά πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020. Εκτιμήσεις. Στρατευμένες, ανεπαρκείς, παραπλανητικές, βελούδινες, βολικές.
Ο κ. Μάνος, πάντως, θεωρούσε ότι «η Πολιτεία υστερεί αφάνταστα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία», αν και μάλλον πληθωρισμός επικοινωνίας καταγραφόταν, εξ ου και ο χαμός, καθότι ο πληθωρισμός συνοδεύεται από υποτίμηση. Ζητούσε λοιπόν, από την κυβέρνηση, αλλά και από τα ΜΜΕ, «που περιορίζονται στην περιγραφή απολύτων μεγεθών που δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την κοινή γνώμη» «την αλήθεια για τους θανάτους».
Ήρθε το καλοκαίρι, φύσηξε τουριστικό αγέρι και μπήκε στο ράφι ο σκληρός δείκτης, οι «θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων», που αποτυπώνει από τη λειτουργία του συστήματος υγείας και τα μέτρα της κυβέρνησης μέχρι φυσικά το πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θεώρησε ότι θα είναι πιο τυχερός από τον κ. Μάνο και θα μας πουν γιατί «είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο». «Θα έπρεπε καταρχάς η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει… Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι; Να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες… δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά».
Την πήρε την πάσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι ένα θέμα που περισσότερο έχει επιστημονική διάσταση και μετά, αν έχει, πολύ λιγότερο πολιτική».
Αυτό μ’ αρέσει στην πολιτική, στις νίκες είναι πάντα εκεί, αυτάρεσκη και δημιουργική, για την αρνητική πορεία δεν ξέρει κι ας είχε πάρει από τους επιστήμονες το πάνω χέρι.
Το πραγματικό είναι οι αριθμοί, που δεν μπορούν να περάσουν στη λήθη, αν θέλουμε να μιλάμε για αλήθεια, ακόμη κι ετυμολογικά.
Το κοντέρ γράφει 14.991 θύματα και πάμε γι’ ανώτερα. Γίναμε Σουηδία, την οποία λοιδορούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Τι, πώς και γιατί συνέβη.