Κάτι πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση των ιταλικών γηπέδων: αυτή είναι η σύσταση του Μπρετ Νάιτ, στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Forbes USA για την οικονομική κατάσταση του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Κάτι πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση των ιταλικών γηπέδων: αυτή είναι η σύσταση του Μπρετ Νάιτ, στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Forbes USA για την οικονομική κατάσταση του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Ο δημοσιογράφος εντοπίζει μία από τις κύριες αιτίες του χάσματος μεταξύ της Serie A και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ακριβώς στις τρέχουσες εγκαταστάσεις και στις δυσκολίες στην κατασκευή νέων.
Σύμφωνα με τον Νάιτ, ακόμη και οι επιτυχημένοι σύλλογοι της Serie A αγωνίζονται να προσελκύσουν μεγάλες παγκόσμιες μάρκες μεταξύ χορηγών.
Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία τους παίζουν σε γήπεδα που φαίνονται παλιά, περιορίζοντας τα έσοδα του αγώνα από παραχωρήσεις και πωλήσεις, ειδικά στις εξέδρες των VIP's, αναγκάζοντας τους συλλόγους σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων πέρα από τα ελάχιστα επίπεδα, που είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη.
Τα έργα εκσυγχρονισμού είναι υπερβολικά περίπλοκα για να πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, όπου τα περισσότερα κλαμπ διαχειρίζονται ενοικιαζόμενα γήπεδα που ανήκουν στους δήμους, γεγονός που καθιστά τις προτάσεις για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνο τρία νέα γήπεδα κατασκευάστηκαν στην Ιταλία, έναντι 153 σε όλη την Ευρώπη.
Ένα παράδειγμα δίνεται από το πρότζεκτ ανανέωσης του «Αρτέμιο Φράνκι», που ήθελε το αφεντικό της Φιορεντίνα, Ρόκο Κομίσο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των «βιόλα», η διαδικασία έγκρισης από τους δήμους συνεπάγεται ότι η πραγματική κατασκευή θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.
«Αυτή είναι η τέλεια στιγμή, ελπίζω, για τους Ιταλούς πολιτικούς να καταλάβουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν εάν θέλουν να έχουν μια Serie A ικανή να ανταγωνίζεται καλύτερα το αγγλικό, ισπανικό και γερμανικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Κομίσο στο Forbes.
Αυτές οι πτυχές αναγκάζουν τις ιταλικές ομάδες να εξαρτώνται περισσότερο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σχέση με τους συλλόγους των αντίπαλων πρωταθλημάτων, αλλά ακόμη κι από αυτή την άποψη η Ιταλία υστερεί στις προσπάθειές της για δημιουργία εσόδων.