Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια «συγκαλυμμένη απειλή» ότι θα εγκαταλείψει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας νωρίτερα προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να περιμένει για πάντα» για να ανταποκριθεί η ΕΕ στα αιτήματά της να «διορθώσει» τη ρύθμιση του Brexit.
Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια «συγκαλυμμένη απειλή» ότι θα εγκαταλείψει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας νωρίτερα προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να περιμένει για πάντα» για να ανταποκριθεί η ΕΕ στα αιτήματά της να «διορθώσει» τη ρύθμιση του Brexit.
Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε ότι περίμενε από τον Ιούλιο ένα επίσημο αίτημα για ουσιαστικές αλλαγές στο πρωτόκολλο, το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναστείλει σε μεγάλο βαθμό λόγω των αντιρρήσεων για ελέγχους σε μια σειρά προϊόντων.
Σε μια ομιλία του στη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος που κήρυξε το «κακό όνειρο της ένταξης στην ΕΕ», ο Λόρδος Φροστ προειδοποίησε την ΕΕ ότι πρέπει να επιστρέψει με «φιλόδοξες» προτάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου, το οποίο συντάχθηκε για να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» με το νησί της Ιρλανδίας.
Αλλά θέτοντας το σκηνικό για μια επικείμενη ενεργοποίηση του άρθρου 16, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναστείλει μονομερώς ορισμένες από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, εάν η ΕΕ δεν απαντήσει, είπε σε μισογεμάτη αίθουσα στο Μάντσεστερ, δεν ήταν βέβαιος ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί αιτήματα.
«Με όσα ακούω ανησυχώ ότι δεν θα λάβουμε μία απάντηση που να επιτρέπει τη σημαντική αλλαγή που χρειαζόμαστε», είπε.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Χωρίς συμφωνημένη λύση σύντομα, θα πρέπει να δράσουμε, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό διασφάλισης του άρθρου 16, για να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο που έχει το πρωτόκολλο στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Αυτός μπορεί τελικά να είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τη χώρα μας - τους ανθρώπους μας, το εμπόριο μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ειρηνευτική διαδικασία και τα οφέλη αυτού του μεγάλου Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου είμαστε όλοι μέρος», είπε.
Επιτέθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως «βαρύτατες ενέργειες» της ΕΕ, οι οποίες είπε ότι είχαν οδηγήσει στο ξετύλιγμα του πρωτοκόλλου νωρίτερα από ό, τι περίμενε.
«Η διακοινοτική πολιτική υποστήριξη για το πρωτόκολλο κατέρρευσε», είπε.
Ο Βρετανός υπουργός κάνει λόγο για «βρετανική αναγέννηση» την ώρα που η χώρα πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις και προβλήματα τροφοδοσίας, κυρίως σε καύσιμα, αλλά και σε είδη διατροφής και, πλέον, και σε φάρμακα.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει «φιλοδοξία». «Τα μαστορέματα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε...χρειαζόμαστε σημαντική αλλαγή».
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Χωρίς συμφωνία για μία γρήγορη λύση, οφείλουμε να ενεργήσουμε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό προστασίας του άρθρου 16». «Ισως , τελικά, να είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της χώρας μας, του λαού μας, του εμπορίου μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Οι ισχυρισμοί του ήρθαν λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση εκπροσώπων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 16 θα είχε επιπτώσεις στο εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ΕΕ.
«Η ΕΕ θέλει επίλυση του ζητήματος»
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ζοάου Βάλε ντε Αλμέιδα, που ήταν στο ακροατήριο, είπε ότι δεν υπήρχε «τίποτα περίεργο» ή απροσδόκητο στην ομιλία του κ. Φροστ, υποσχόμενη απάντηση στα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Ανυπομονούμε για τις λύσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Είμαστε έτοιμοι να είμαστε ευέλικτοι », είπε.
Είπε στους εκπροσώπους Ο Μπόρις Τζόνσον ήξερε ότι «έπαιρνε ρίσκο» όταν συμφώνησε το πρωτόκολλο το «δύσκολο φθινόπωρο» του 2019, αλλά ο κίνδυνος ήταν «άξιος, για την ειρήνη και την προστασία της συμφωνίας Μπέλφαστ/Μεγάλης Παρασκευής».
Αλλά πρόσθεσε: «Ανησυχήσαμε εξαρχής ότι το πρωτόκολλο θα αποτελεί πίεση αν δεν αντιμετωπιστεί με ευαισθησία. Όπως αποδείχθηκε, είχαμε δίκιο ».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, AFP, ΑΜΠΕ