Με το λαπαροσκοπικό drilling των ωοθηκών αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και των επιπλοκών της, κυριότερη εκ των οποίων είναι η υπογονιμότητα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας, Βασίλειος Ταρλατζής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το συμπόσιο με θέμα «Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για μια χειρουργική μέθοδο με την οποία ανοίγονται λαπαροσκοπικά μικρές τρύπες στην επιφάνεια της ωοθήκες με laser ή με διαθερμία εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτός ο ελάχιστος τραυματισμός στην επιφάνεια της ωοθήκης διορθώνει κάποιες από τις σημαντικές ορμονικές διαταραχές του συνδρόμου με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας, την αποκατάσταση του κύκλου και την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Με βάση πρόσφατες μελέτες αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου σε συνδυασμό με φάρμακα ή άλλες μεθόδους» πρόσθεσε ο κ. Ταρλατζής.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου παίζουν και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου εκτός από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιείται και η μικρογονιμοποίηση μια πιο εξελιγμένη τεχνική.
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου Έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος ή και η απώλεια τεσσάρων έως πέντε κιλών μπορούν να βελτιώσουν πολλά από τα προβλήματα, που παρατηρούνται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης και η υπερτρίχωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η απώλεια βάρους με επιστημονική δίαιτα και άσκηση μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, στο οποίο εμπλέκεται και η παχυσαρκία.
Όσον αφορά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου οι ευαισθητοποιητές ινσουλίνης και η κιτρική κλομιφένη χρησιμοποιούνται ως φάρμακα πρώτης γραμμής σε γυναίκες με διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, ενώ οι γοναδοτροπίνες, οι GnRH-αγωνιστές και οι GnRH-ανταγωνιστές χρησιμοποιούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες, στις οποίες οι προηγούμενες μέθοδοι δεν έχουν αποβεί αποτελεσματικές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ