Πολιτική
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 16:03

Γ. Παπανδρέου: Δέκα δεσμεύσεις στο νέο πρόγραμμα (2)

Δέκα συγκεκριμένα μέτρα - δεσμεύσεις, για την υλοποίηση των οποίων ανέλαβε ο ίδιος προσωπική δέσμευση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα του Κινήματος.

Τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

1. Νέο μοντέλο διάρθρωσης της χώρας. Επιτελική Κυβέρνηση. Μια νέα περιφερειακή διάρθρωση με δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, με ένα νέο "Καποδίστρια" και συνένωση δήμων,με τις βασικές αρμοδιότητες των Υπουργείων αποκεντρωμένες στην περιφέρεια. Η πόλη αποτελεί επίκεντρο της συμμετοχής των πολιτών. Η πόλη θα είναι πόλος δημιουργίας.

Ριζικά διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που θα διασφαλίζει την αυτονομία των πολιτικών κομμάτων,την απεξάρτησή τους από οικονομικά ή μιντιακά συμφέροντα, την διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο του πολίτη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

2. Διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση. Αξιοποίηση όλου του πλούτου των ανθρώπων που δουλεύουν στη δημόσια διοίκηση. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αξιολόγηση και διαφάνεια παντού και για όλους στη δημόσια διοίκηση. Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αξιοκρατία που θα ανατρέπει κάθε αυθαίρετη κομματική ή άλλη ρουσφετολογική παρέμβαση στην ορθολογική λειτουργία της διοίκησης. Τέρμα στο μοίρασμα χρημάτων από τους Υπουργούς. Θα υπόκεινται σε έλεγχο και διαβούλευση αλλά και αντικειμενικές προδιαγραφές δίκαιης κατανομής στην χώρα. Κάθε υπογραφή Υπουργού στο διαδίκτυο. Ισολογισμοί και διπλογραφικό σύστημα στους δημόσιους οργανισμούς.

3. Ποιότητα και πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε ελληνική οικογένεια και για όλες τις βαθμίδες. Η ελληνική οικογένεια θα πληρώνει όλο και λιγότερο για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών της. Οργανώνοντας ορθολογικά και με διαφάνεια και λογοδοσία τα πανεπιστήμια, αποκεντρώνοντας την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ - δίνοντας 1 δισ. Ευρώ περισσότερα ήδη από τον πρώτο προϋπολογισμό μας. Τα ολοήμερα σχολεία θα είναι βασικός μοχλός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νέος πολίτης θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο το οποίο θα αποτελεί τη δικιά του μόνιμη βιβλιοθήκη αλλά και χώρο διαβούλευσης. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - αυτοδιοικούνται, αξιολογούνται, λογοδοτούν στην κοινωνία, πιστοποιούνται και ελέγχονται δημοκρατικά. Μετατρέπονται σε διεθνή ιδρύματα και η Ελλάδα αποτελεί κέντρο εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή.Η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρα στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

4. Δίκαιη Φορολογία: Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων, με αντικειμενική και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τέρμα στην ευνοϊκή φορολόγηση του κεφαλαίου σε σχέση με τη φορολόγηση της εργασίας, αλλά και στην επιδείνωση της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους. Προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ώστε να γίνει πράξη η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

5. Ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ενισχύεται η βασική σύνταξη για τους ανασφάλιστους στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 για τον μεμονωμένο ανασφάλιστο. Διευρύνονται τα κριτήρια του ΕΚΑΣ ώστε να επωφεληθούν από αυτό άλλες 300.000 συνταξιούχοι.

6. Υποστήριξη της οικογένειας, με 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των γονιών του.Στήριξη του παιδιού με κατάθεση 1.000 ευρώ σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό.Διπλασιάζεται ο αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών.

7. Δυνατότητα απασχόλησης των νέων για 4 συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και (κλιμακούμενη) καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού εντός τετραετίας.Δημιουργία του θεσμού της κοινωνικής εργασίας. Ο άνεργος θα μπορεί να βρίσκει δουλειά και προοπτική, ενώ θα προσφέρει στην κοινωνία.

8. Κάθε Έλληνας θα έχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 24 ώρες την ημέρα 365 μέρες το χρόνο. Δέσμευση για μείωση των ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία.

9. Το περιβάλλον θα αποτελέσει προτεραιότητα. Είναι το επίκεντρο μιας νέας ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης. Είναι βασικό στοιχείο της νέας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι αντικείμενο έρευνας και νέων τεχνολογιών αιχμής για την οικονομία μας. Είναι απαραίτητο συστατικό για τον νέο ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Είναι καθοριστικό για μια νέα εθνική ενεργειακή πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δημιουργείται ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δέσμευση για 10% παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2012.

10. Στην ύπαιθρο θα υπάρχει σιγουριά όσων αποχωρούν από την ενεργό παραγωγή, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την προσέλκυση νέων δυναμικών αγροτών που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη - ποιοτική και πράσινη - της υπαίθρου. 950 Ευρώ σύνταξη στο ζευγάρι των αγροτών, 550 για το μεμονωμένο αγρότη. Νέα πολιτική αγροτικής γης για να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ. Χρηματοδότηση της δημιουργίας συνεταιριστικής σχολής αγροτών σε τριτοβάθμιο επίπεδο για την εκπαίδευση πιστοποιημένων αγροτών και στελεχών αγροτικής ανάπτυξης.

Περιγράφοντας το όραμα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κέντρο παραγωγής σύγχρονων υπηρεσιών, πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο, διεθνές κέντρο υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ο συνδυασμός της ιστορίας και της παράδοσης,της φύσης και του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της γνώσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε ως εξής τις προτεραιότητες του κόμματος για την επόμενη τετραετία:

- Απελευθέρωση του πολίτη και των δημιουργικών του δυνάμεων από ένα γραφειοκρατικό και ασφυκτικό κράτος.

- Ασφάλεια και σιγουριά του πολίτη και της οικογένειας.

- Αναβάθμιση της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

- Προτεραιότητα στη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία καθώς το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην "πράσινη οικονομία".

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα έξι επιμέρους στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ τα οποία προσδιορισε ως εξής:

1. Το νέο πατριωτικό στοίχημα, το οποίο πέραν από την εδαφική ακεραιότητα, αφορά στην εγγύηση της ισχυρής και αποτελεσματικής φωνής του ελληνικού λαού στις παγκόσμιες εξελίξεις.

2. Το δημοκρατικό στοίχημα είναι να δώσει πολιτική δύναμη στον πολίτη και να εγγυηθεί ότι θα ακούγεται η φωνή του σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν.

3. Το άμεσο κοινωνικό στοίχημα είναι να δώσει σιγουριά και προστασία στον πολίτη ώστε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τη ζωή.

4. Το αναπτυξιακό στοίχημα - πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

5. Το σταθερό αξιακό στοίχημα είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαβούλευσης και της συμμετοχής, της αξιολόγησης, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

6. Το ηθικό στοίχημα για τον ελληνισμό είναι να αποτελέσει δύναμη πρόσφοράς στο νέο παγκόσμιο πολιτισμό που διαμορφώνεται.