Κόσμος
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 19:07

«Θέλω μία Ευρώπη ανεξάρτητη, πολιτική και με σύνορα»

Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Νικολά Σαρκοζί, καίτοι «ελέφαντας» στο εσωτερικό του συστήματος, επιδεικνύει εξαιρετικά αντανακλαστικά ευελιξίας και ρεαλιστικού συντηρητισμού.

Εξηγούμαι. Ο «Σαρκό» -όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του- που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για επίδειξη «ατλαντισμού» και νεοσυντηρητισμού αμερικανικού τύπου, μετά την περυσινή επίσκεψή του στον Τζόρτζ Μπους, που έχει χρησιμοποιήσει τις αναφορές του στις ΗΠΑ για να αποστασιοποιηθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που έχει επικρίνει πολλές πτυχές της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, παρουσιάζοντας χθες τις θέσεις του, υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα γίνει υποχείριο των ΗΠΑ και ότι θα αντιταχθεί σε κάθε επανάληψη πολέμου σαν αυτόν στο Ιράκ, τον οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος». Μπορεί να μην προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού όπως ο άσπονδος «φίλος» του ντε Βιλπέν στη θυελλώδη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε αντιταχθεί στις απαιτήσεις των Αμερικανών απέναντι στο Ιράκ, αλλά ανταποκρίθηκε στον τρόπο που οι Γάλλοι βλέπουν τον εαυτό τους και τον έξω κόσμο.

Ζήτησε σήμερα από τους Αμερικανούς να αφήσουν τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη ελεύθερες, «για να είμαστε φίλοι τους. Φιλία δεν σημαίνει υποταγή». Στο πλαίσιο αυτό της ανεξαρτησίας από τη γραμμή των ΗΠΑ, επανέλαβε την αντίθεσή του στην τουρκική ένταξη.

«Ο Πρόεδρος Μπους υπολογίζει πολύ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το έχει θέσει ως μείζονα στόχο της πολιτικής του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και επιθυμεί να την εντάξει και στην Ε.Ε. Την ικανότητά μου για ανεξάρτητη στάση μπορείτε να την κρίνετε από το γεγονός ότι εγώ λέω "όχι" σε αυτήν την ένταξη. Η Τουρκία δεν είναι κατάλληλη, κατά τη γνώμη μου, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, επειδή δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις. Πιστεύω σε μία πολιτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη με σύνορα (σημ. που δεν θα διευρύνεται συνεχώς)», τόνισε.

K.T.