Πολιτική
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 08:27

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου, κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 20.000 προσλήψεις στους Δήμους. Κυρίως για γυναίκες και άνεργους νέους.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αυξάνονται 30% τα επιδόματα ανεργίας. Γενναία μέτρα για τους ανέργους προβλέπει νέο νομοσχέδιο.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ουτοπίες Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξέπληξε με τις παράδοξες θέσεις του κατά την παρουσίαση του κομματικού προγράμματος.

* Η ΑΥΓΗ: Πυρ κατά διαδηλωτών με κυβερνητική κάλυψη. Επικίνδυνη κλιμάκωση, ανησυχία για το επόμενο βήμα.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζουν Γιώργος και ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες δημοσκοπήσεις, ενώ η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για εκλογές.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμα Παπανδρέου.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Να τελειώνουμε...". Δημοσκόπηση-απάντηση στις μειοψηφίες που συντηρούν την ένταση.

* ΕΘΝΟΣ: Συμβόλαιο για δίκαιη κοινωνία. Δέκα δεσμεύσεις Γιώργου για αναδιανομή πλούτου και ίσες ευκαιρίες.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έγινε πάλι της Παιδείας το κάγκελο. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χθες με δακρυγόνα, πιστολιές και συλλήψεις.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επιστροφή στα "θα" του Ανδρέα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε αλήστου μνήμης εποχές με ψεύτικα μεγάλα λόγια.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υποσχέσεις αξίας 13 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος... (ξ)έχασε το λογαριασμό.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΣΟΚ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα. 10 τομές. Στροφή στην κοινωνία.

* ΕΣΤΙΑ: Ασύδοτοι συνδικαλιστές. Κρατούν σε ομηρεία την εκπαιδευτική κοινότητα.

* ESPRESSO: Ίδρυσαν κόμμα οι πολυθεϊστές. Σήμερα το ανακοινώνουν και επισήμως.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοινωνικό πρόσωπο αναζητούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε το πρόγραμμά της.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Στο 3,2% η διαφορά. MRB: Σταθερά μπροστά η Νέα Δημοκρατία.

* ΤΑ ΝΕΑ: Πρόγραμμα ρήξης για φτώχεια, περιβάλλον. Με κόστος 8 δισ. ευρώ.

* Η ΝΙΚΗ: Νέο συμβόλαιο με το λαό. Δέκα δεσμεύσεις Παπανδρέου για την κοινωνική δικαιοσύνη.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Παίζουν ξύλο τα παιδιά για τα δικά μας λάθη. Οι καθηγητές έβαλαν ασπίδα τους φοιτητές.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φοιτητές - σπουδαστές - εκπαιδευτικοί: Δυναμικές διαδηλώσεις για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία.

* ΧΩΡΑ: Έως 900 ευρώ επίδομα σε ανέργους και απολυμένους. Με ν/σ δημιουργείται νέο ταμείο στον ΟΑΕΔ.

* City Press: Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ. Προτάσεις Παπανδρέου για κοινωνική μεταρρύθμιση.

* Metro: "Ψηφίζουν" μεταρρυθμίσεις. Αποκαλυπτική έρευνα της MRB για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10 δεσμεύσεις για αλλαγή πορείας. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Θέλουμε τα νοσοκομεία χωρίς όρους". Δήμαρχοι Δ. Θεσσαλονίκης παραχωρούν τεράστιες εκτάσεις για τα νοσοκομεία, Παιδιατρικό και Ογκολογικό, ύστερα από την αρχική άρνηση του Δ. Μίκρας.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βακτήριο-φονιάς. Είναι ιδιαίτερα τοξικό - Περνά και στην τροφική μας αλυσίδα. Οικολογική βόμβα στην Κορώνεια.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι εκλογές έρχονται Μάιο. Ίσως, παρ' όλες τις διαψεύσεις και υπεκφυγές.

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13 γράφει ότι "με πανηγυρικό τρόπο σχεδίαζε το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει το πρόγραμμά του, αλλά με την τροφοδότηση ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας φαίνεται ότι θα συνεχίσει. Πανηγυρική είναι μόνον η επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη σε ρόλο σχεδιαστή εκλογικής στρατηγικής. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συζητείται (από χθες ) στη διήμερη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και η πρότασή τους θα συζητηθεί επί διήμερο (αύριο και την Κυριακή) στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΣΕΦ".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και νέο Καποδίστρια για τους Δήμους, διαφάνειας, λογοδοσία και αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, με πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους, αναδιανομή του πλούτου μετατόπιση της φορολογίας στους άμεσους φόρους, βασική σύνταξη για όλους 950 ευρώ, πριμοδότηση με 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, εγγυημένη απασχόληση για 4 χρόνια στους νέους, με πλήρη ασφάλιση και πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους, 24 ώρες το 24ωρο, είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ανέξοδες, γενικόλογες, ακοστολόγητες και ουτοπικές προεκλογικές δεσμεύσεις περιλαμβάνει το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ανώτατων καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος στο Καβούρι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι " με βασικό διακύβευμα την κοινωνική πολιτική και τα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων θα προσέλθουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρότι σε ορισμένα σημεία παραμένει γενικόλογο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συγκρατημένη παροχολογία".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης της εξουσίας από το ΠαΣοΚ παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε και εγγυήθηκε προσωπικά για την εφαρμογή δέκα μέτρων τα οποία στοχεύουν στην επανασύνδεση με την κοινωνία. Με τα μέτρα αυτά κερδίζεται το σύνθημα του ΠαΣοΚ για "δίκαιη κοινωνία" και "δυνατή Ελλάδα". Η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ ήταν αμήχανη και αμετροεπώς ειρωνική".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αοριστίες, ασάφειες και κυρίως ορυμαγδό προεκλογικών παροχών και μοίρασμα -αφειδώς - δημοσίου χρήματος, περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προγράμματος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υποσχέθηκε παροχές, χωρίς όμως να πει πώς θα τις χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του "Ε.Τ.", οι υποσχέσεις προκαλούν επιβάρυνση 13 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι έχει πρόθεση να φορολογήσει άγρια τους Έλληνες".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ παρουσιάζει 6 από τις 10 δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου για αναδιανομή πλούτου και ίσες ευκαιρίες: "βασική σύνταξη 950 ευρώ για ζευγάρι αγροτών ή ανασφάλιστων (550ευρώ για ένα άτομο). 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ανάλογα με το εισόδημα των γονιών. Κατάθεση 1000 ευρώ σε λογαριασμό για κάθε παιδί. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο. Αυτοδιοίκητα ΑΕΙ. Τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του κράτους και η προσπάθεια να καταδείξει ότι είναι με τους φτωχούς και αδύνατους, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γ. Παπανδρέου".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος".

H City Press αναφέρει : "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για συγκεκριμένες αυξήσεις στα κονδύλια για την παιδεία. Προσπάθεια να κατοχυρωθεί ελάχιστη εθνική σύνταξη. "Γεύση" σουηδικού μοντέλου, που όμως είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το κοινωνικό πρόσωπό της απέναντι σε μια ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργες γυναίκες, δείχνει η κυβέρνηση δημιουργώντας αποκλειστικά γι αυτές 20.000 θέσεις στις υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πρόσληψη γυναικών που έχουν παιδί ή παιδιά, ενώ θα ενισχυθεί ο ρόλος του "ασθενούς φύλου" σε θέματα που έχουν σχέση με την απασχολησιμότητα".

¶νεργοι

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "αύξηση 30% στα επιδόματα ανεργίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, μηνιαίο επίδομα έως 900 ευρώ σε άνεργους φθινουσών περιοχών και μονιμοποίηση προσωπικού στον ΟΑΕΔ, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "το νέο πρόσωπο του ΟΑΕΔ με τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων πενηντάρηδων και των απολυόμενων με ειδικό επίδομα, που θα φθάνει έως και τα 900 ευρώ, καθώς και την παράλληλη αύξηση του επιδόματος ανεργίας που θα φθάσει τα 405 ευρώ από 1/1/2008 αναδεικνύει το νομοσχέδιο του υπουργείο Απασχόλησης, που πήρε τον δρόμο της ψήφισης στη Βουλή".

Παιδεία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "οι περισσότεροι φοιτητές είναι βέβαιο ότι θέλουν να λειτουργή το πανεπιστήμιο και να μη χάνουν μαθήματα και εξεταστικές περιόδους. Εν τούτοις, πολλές πανεπιστημιακές σχολές παραμένουν κλειστές. Ομοίως, οι περισσότεροι καθηγητές δεν είναι τόσο αντίθετοι στον Νόμο-πλαίσιο που κατέθεσε η Κυβέρνησις και επιθυμούν διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας. Όμως οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι απεχώρησαν επιδεικτικώς από την αρμοδία Επιτροπή της Βουλής".

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "δυναμικά και μαζικά διαδήλωσαν και χτες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, στέλνοντας μήνυμα ότι ο νόμος-πλαίσιο, η ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση των σπουδών, οι ταξικοί φραγμοί που θα φέρει είναι καταδικασμένα από την πλειοψηφία των φοιτητών, σπουδαστών και όλου του λαού".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση κλιμακώνει επικίνδυνα και απρόβλεπτα τη βία. Μετά τις καθιερωμένες επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά κατά των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων, χθες ρίχτηκαν τρεις πυροβολισμοί. Την ώρα που το μαζικό και ειρηνικό συλλαλητήριο περνούσε έξω από τα γραφεία του υπ. Αιγαίου (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος), ο ειδικός φρουρός έβγαλε το υπηρεσιακό περίστροφό του και πυροβόλησε στον αέρα, προφανώς με σκοπό να εκφοβίσει τους διαδηλωτές. Η ΕΛΑΣ κάλυψε τον ειδικό φρουρό, σκηνοθετώντας εικόνες με... μολότοφ, που κανείς δεν είδε, προκειμένου να εμφανίσει την πρόκληση ως "πράξη αυτοάμυνας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ένταση επικράτησε για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αυτή τη φορά όμως υπήρξε και ένα... απρόοπτο. Ειδικός φρουρός του υπουργείου Αιγαίου πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Στο σημείο εκείνο, στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και ομάδας νεαρών, η οποία ακολουθούσε την πορεία. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και προχώρησε σε τρεις συλλήψεις".

Η Espresso τονίζει ότι "επικίνδυνες διαστάσεις άρχισε να λαμβάνει από χθες η κατάσταση στην παιδεία, αφού για πρώτη φορά σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έπεσε πυροβολισμός από την πλευρά της Αστυνομίας. Ανεξάρτητα εάν ο πυροβολισμός ερρίφθη από νεαρό ειδικό φρουρό για εκφοβισμό, εντούτοις, το ότι έφτασαν εκεί τα πράγματα δημιουργεί ανησυχίες σε κορυφαία στελέχη της ΕΛΑΣ, που αντιλαμβάνονται πως όσο συνεχίζεται η όξυνση των πνευμάτων τόσο υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες".

Δημοσκόπηση

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "θετική γνώμη για το νομοσχέδιο για τα Δημόσια Πανεπιστήμια έχει το 50,9% της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε από τις 26 ως τις 28 Φεβρουαρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Στην επιλογή ψήφου, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένει περίπου σταθερή, ενώ ο Κώστας Καραμανλής κρίνεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας από το 47,9% των ερωτηθέντων, έναντι 29,5% που προτιμούν τον Γιώργο Παπανδρέου".

Η Metro γράφει ότι "το συμπέρασμα ότι, παρά την κοινωνική αναταραχή, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας κερδίζουν έδαφος ανέδειξε η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε στις 26-28 Φεβρουαρίου, για λογαριασμό του Alpha".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "σε 3,2% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όπως αντικατοπτρίζεται στο πανελλαδικό πολιτικό βαρόμετρο της εταιρίας MRB που διενεργήθηκε το διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "βουλιάζουν ακόμα περισσότερο ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται μία σημαντική και για πολλούς μη αναστρέψιμη διαφορά. Η έρευνα της MRB αποτελεί ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος αδυνατεί να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αναστρέψει την κατάσταση".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ