Κόσμος
Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 16:02

«Pandora Papers», η νέα έρευνα του ICIJ

Μετά τα «Panama Papers» του 2016, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει σήμερα στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τα λεγόμενα "Pandora Papers", που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, γράφει η γαλλική Le Figaro. Πρόκειται για 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία συνιστούν την «εκτενέστερη έως σήμερα δημοσιευθείσα έρευνα της ICIJ για υποθέσεις που καλύπτονται από το οικονομικό απόρρητο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Μετά τα Panama Papers του 2016, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει σήμερα στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τα λεγόμενα Pandora Papers, που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, γράφει η γαλλική Le Figaro. Πρόκειται για 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία συνιστούν την «εκτενέστερη έως σήμερα δημοσιευθείσα έρευνα της ICIJ για υποθέσεις που καλύπτονται από το οικονομικό απόρρητο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Η έρευνα αφορά τα οικονομικά μυστικά ατόμων υψηλού κύρους σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι καρπός της εργασίας περισσότερων από 600 ερευνητών δημοσιογράφων σε 117 χώρες, σύμφωνα με την ICIJ.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά, η οποία εξέφρασε φόβους ότι η χώρα θα κατηγορηθεί ως «φορολογικός παράδεισος», παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει.

«Η ζημιά μπορεί να είναι ανυπέρβλητη» αναφέρει η κυβέρνηση του Παναμά, σε επιστολή που εστάλη στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, μέσω δικηγορικού γραφείου.

Στην επιστολή η κυβέρνηση του Παναμά προειδοποιεί ότι «κάθε δημοσίευση» που θα ενίσχυε «μια εσφαλμένη αντίληψη» για τη χώρα ως πιθανό φορολογικό παράδεισο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Παναμά και τους πολίτες του».

Η κυβέρνηση του Παναμά αναφέρει αρκετές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία ωστόσο παραμένει στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Παναμά σημειώνει ότι από το 2016 έχει ανασταλεί η λειτουργία πάνω από 395.000 εταιρειών και ιδρυμάτων στη χώρα. «Ο Παναμάς του 2016 δεν έχει καμία σχέση με τον Παναμά του σήμερα» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση στην επιστολή της.

Η κυβέρνηση φοβάται ότι ο Παναμάς θα βρεθεί ξανά σε ένα νέο σκάνδαλο μετά από αυτό που προκλήθηκε από τη δημοσίευση τον Απρίλιο του 2016 της προηγούμενης έρευνας από την ICIJ, γνωστής ως Panama Papers, που αφορούσε στη διαρροή 11,5 ψηφιακών αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πρακτικές μιας ολόκληρης σειράς πελατών, από απλούς επιχειρηματίες έως αρχηγούς κρατών.

Η δικηγορική εταιρεία των Γιούργκεν Μόσακ και Ραμόν Φονσέκα ανακοίνωσε το 2018 την παύση των δραστηριοτήτων της.

Η δημοσίευση των Panama Papers είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης των πρωθυπουργών της Ισλανδίας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον, και του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ. Τα Panama Papers πυροδότησαν επίσης τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες για πιθανές καταστάσεις φοροδιαφυγής ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γράφει η Le Figarο.