Αρκετές αναλύσεις έχουν γίνει προσπαθώντας να εκτιμηθούν οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν την πορεία της πανδημίας στο επόμενο διάστημα.
Αρκετές αναλύσεις έχουν γίνει προσπαθώντας να εκτιμηθούν οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν την πορεία της πανδημίας στο επόμενο διάστημα.
Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο «χτυπά» η πανδημία και πόσο δυνατό θα είναι το «χτύπημα» είναι οι εμβολιασμοί, οι μεταλλάξεις, οι καιρικές συνθήκες, η εξασθένηση της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια και τα νέα όπλα στη μάχη κατά του Covid-19, όπως παραδείγματος χάριν το χάπι κατά του νέου κορωνοϊού της Merck που σύμφωνα με την εταιρεία μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Άλλος ένας τέτοιος παράγοντας είναι η επιστροφή της γρίπης, ο «ήσυχος φονιάς« του χειμώνα. Οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για την ταυτόχρονη κυκλοφορία του Covid-19 και της γρίπης η οποία είχε υποτονίσει την προηγούμενη περίοδο λόγω των μέτρων για την αποτροπή του νέου κορωνοϊόύ, όπως η χρήση της μάσκας και ο καλός εξαερισμός.
Η ανησυχία για την επανεμφάνιση της γρίπης έχει οδηγήσει ήδη σε προσπάθειες για να μειωθεί η πιθανή επιβάρυνση των συστημάτων υγείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τις δύο ασθένειες.
Βρετανική μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη κατέληξε ότι είναι ασφαλές να γίνονται ταυτόχρονα τα εμβόλια του Covid και της γρίπης, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης του εμβολίου και τη μείωση των ραντεβού.
«Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε την κυκλοφορία υψηλών επιπέδων Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όταν η εποχική γρίπη φτάσει στην κορύφωσή της θα μπορούσε να δημιουργήσει και πάλι σημαντικές πρόσθετες επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας», αναγνώρισε ο επιδημιολόγος του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον τα μοντέλα του οποίου χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό αποτελεί πραγματικό μέλημα για τους policy makers», πρόσθεσε μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι.
Στο συνέδριο εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός στις πλούσιες χώρες σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν ότι η εξασθένηση της ανοσίας από τα εμβόλια και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Εν τω μεταξύ, η ανοσία στη γρίπη ενδέχεται να έχει επίσης μειωθεί στο γενικό πληθυσμό μετά από δύο χειμώνες με λίγα κρούσματα, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Αρνό Φοντανέ που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg