Πολιτική
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 14:43

Αντώναρος: «Η κυβέρνηση θωράκισε θεσμικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διορίζεται από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση της ΝΔ θωράκισε θεσμικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τρόπο που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώνταρος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων .

«Με τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος, από τις γνωστές επεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο Χρηματιστήριο, η εντολή που έχουν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προβαίνουν σε πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Αυτή την εντολή υλοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη χθεσινή της απόφαση», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως ο αρμόδιος υπουργός έχει διατάξει πλήρη έλεγχο, ζητώντας να υπάρξει το σχετικό πόρισμα εντός 10ημέρου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία εξάλλου, έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις επιδόσεις εταιρειών που, σύμφωνα με ερωτήσεις, λειτουργούσαν νόμιμα, ως την ώρα που τους επεβλήθη ποινή, διευκρίνισε δε ότι οι αποφάσεις του συγκεκριμένου ταμείου του Δημοσίου λαμβάνονται από 14μελές δ.σ. στο οποίο μετέχουν 5 εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ένας εκπρόσωπος συνταξιούχων, ένας των εργαζομένων, ένας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 5 εκπρόσωποι άλλων υπουργείων, όλες δε οι συναφείς αποφάσεις λαμβάνονται «κατά βάση ομοφώνως».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο Απασχόλησης βρήκε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των κινητών αποθεματικών και ακινήτων στο επίπεδο που το άφησε το ΠΑΣΟΚ, «το οποίο κάθε άλλο παρά καλό ήταν», και τόνισε πως «η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση αυτών των αποθεματικών, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη μέσω του θεσμικού και διαχειριστικού εκσυγχρονισμού».

Όπως έκανε γνωστό εξάλλου, τη Δευτέρα αναμένεται η παράδοση ενός σχετικού, με το θέμα, πορίσματος, τη μελέτη του οποίου είχε ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου από επιτροπή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, υπό τον υποδιοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ.Θωμόπουλο. Η διαδικασία υλοποίησης αυτής της μελέτης υπολογίζεται να είναι 3μηνη, ενώ, όπως είπε, οι αρμόδιες υπηρεσίες έθεσαν στο διαδίκτυο όλη την ακίνητη περιουσία των ταμείων και εντός του Απριλίου προβλέπεται να μπεί στο διαδίκτυο όλη η κινητή περιουσία.

Η θέση της ΑΔΕΔΥ

Όπως ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ η υπόθεση με το Επικουρικό Ταμείο αναδεικνύει για άλλη μια φορά:

· Την επισφάλεια των κεφαλαίων των Ταμείων και των κοινωνικών πόρων σε τέτοιου είδους χρηματοοικονομικές συναλλαγές, επενδύσεις και σχέσεις,.

· Την παρουσία και τη φύση της λειτουργίας τέτοιου τύπου αγορών.

Οπως επισημαίνεται, «οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ποσοστού μετοχοποίησης του αποθεματικού των ασφαλιστικών ταμείων, επαυξάνουν τους κινδύνους για την προστασία και αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων».

Τέλος, γνωστοποιείται πως οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης αποφάσισαν τη μη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου για την ενημέρωσή του ύστερα από αίτημα της ελεγχόμενης εταιρείας, αφού -όπως αναφέρεται- πιθανά να περικλείει τη δημιουργία εντυπώσεων συνυπευθυνότητας του δ.σ. σε ό,τι έχει συμβεί και ελέγχεται (κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο αναπληρωματικός κυβερνητικός εκπρόσωπος).