Ήταν τέλη του μαύρου Αυγούστου του 2007. Στην κατακαμένη Ηλεία. Το αδιαχώρητο στις τράπεζες των πόλεων του νομού, όπου έσπευσαν πυρόπληκτοι για το επίδομα των 3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια, που ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ήταν τέλη του μαύρου Αυγούστου του 2007. Στην κατακαμένη Ηλεία. Το αδιαχώρητο στις τράπεζες των πόλεων του νομού, όπου έσπευσαν πυρόπληκτοι για το επίδομα των 3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια, που ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ.
Το βοήθημα το έπαιρναν με μία υπεύθυνη δήλωση. Αρκεί να προσέρχονταν με την ταυτότητα ή άλλο έντυπο ταυτοπροσωπίας. Στήθηκε με τη συνδρομή των τραπεζών και ένα online σύστημα για τη διασταύρωση -αν κάποιος έχει λάβει το τριχίλιαρο από περισσότερες από μία τράπεζες- και το «κοσκίνισμα» των στοιχείων ταυτότητας.
«Αν κανείς προσπαθήσει να κοροϊδέψει τις δημόσιες υπηρεσίες, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Λίγες ημέρες πέρασαν και επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης τριών και κάτι ετών χωρίς δικαίωμα αναστολής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, εναντίον τριών τσιγγάνων από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας.
Το αποτέλεσμα; Στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 περίπου 120 άτομα προσήλθαν στις ΔΟΥ Πύργου και Αμαλιάδας για να επιστρέψουν το βοήθημα που έλαβαν, δηλώνοντας υπευθύνως ότι είναι πυροπαθείς. Τόσο οι δέκα κατηγορούμενοι σε άλλη δίκη για τον ίδιο, όμως, λόγο (απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση), όσο και όσοι επέστρεψαν την ενίσχυση υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν πως δεν δικαιούνταν τα χρήματα και ότι άκουσαν από την τηλεόραση για καταβολές, χωρίς όρους, και πήγαν. Αφήστε που άλλοι με το αζημίωτο συμπλήρωναν τις αιτήσεις, γιατί αυτά τα γραφειοκρατικά δεν τα κάνουν ζάφτι.
Απάτη; Τέσσερα χρόνια μετά ακόμη εκδικάζονταν υποθέσεις σε δικαστήρια της Ηλείας, ενώ σύρονταν στο εδώλιο ακόμη και όσοι επέστρεψαν άμεσα το βοήθημα. Δεν θυμάμαι να αναζητήθηκαν ευθύνες από τράπεζες - αν, π.χ., παρέλαβαν αιτήσεις με ανακριβή στοιχεία.
Αυτά προ πλατφορμών αρωγών και πληρωμών, με περίεργες αλλαγές σε χιλιάδες Ε9 -έχω μία υποψία ότι κάποιες αφορούν αυθαίρετες κατασκευές, που όντως επλήγησαν από τις φωτιές, πλην ήταν άφαντες στις αρχές, γι’ αυτό και διαγράφηκαν μετά την αίτηση-, με ζημιές σε έξι κτήρια για τα οποία διεκδικούν αποζημίωση καμιά 500αριά ΑΦΜ ή με μεταβολές τοποθεσίας και άλλα επιτήδεια.
Στροβιλίζονται σε κάθε καταστροφή παιχνίδια. Όλο ίδια και τα ίδια, την πληρώνουνε τα γίδια.