Σήμερα, μία ημέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, όλα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα εγείρουν ερωτήσεις προς την Μητροπολιτική Αστυνομία ενώ η ασφάλεια των γυναικών στην Αγγλία τίθεται για ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση.
Σήμερα, μία ημέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, όλα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα εγείρουν ερωτήσεις προς την Μητροπολιτική Αστυνομία ενώ η ασφάλεια των γυναικών στην Αγγλία τίθεται για ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση. Το Old Bailey (Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο) αποφάσισε χθες να κλείσει την υπόθεση με την καταδίκη του πρώην πλέον αστυνομικού Γούειν Κάζινς σε ισόβια κάθειρξη.
Τι σημαίνει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη Βρετανία; Η ισόβια κάθειρξη αποτελεί τη μέγιστη ποινή, δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρόνια φυλάκισης αλλά τον εγκλεισμό του βαρυποινίτη στη φυλακή μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βρετανικές φυλακές κρατούνται μόλις 60 άτομα με αυτή την ποινή.
Η υπόθεση Σάρα Έβεραρντ
Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου του 2021, η 33χρονη Σάρα Έβεραρντ εξαφανίστηκε καθώς περπατούσε μόνη της προς το σπίτι της στο νότιο Λονδίνο. Το πτώμα της βρέθηκε μια εβδομάδα αργότερα καμένο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά σε δάσος του Κεντ. Σχεδόν αμέσως η αστυνομία συνέλαβε ως βασικό ύποπτο τον 48χρονο τότε αστυνομικό Γούειν Κάζινς. Τρεις μήνες μετά, ο ίδιος ομολόγησε ότι πλησίασε τη Σάρα Έβεραρντ επιδεικνύοντας το αστυνομικό του σήμα και στη συνέχεια την απήγαγε, τη βίασε και την σκότωσε.
Τα μάτια όλων τώρα στρέφονται προς τις ευθύνες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της αρχηγού της Κρεσίντα Ντικ. Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα υπήρχαν δυο καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά του τότε εν ενεργεία αστυνομικού που αγνοήθηκαν πλήρως. Μάλιστα η μία εξ αυτών ήταν τρεις μέρες πριν από τη δολοφονία της 33χρονης, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι συνάδελφοι αστυνομικοί του δολοφόνου Κάζινς του είχαν δώσει το προσωνύμιο «βιαστής». Η Μητροπολιτική Αστυνομία διεξάγει εσωτερική έρευνα σε βάρος πέντε πρώην συναδέλφων του, που όπως φαίνεται αντάλλασσαν μηνύματα με τον 48χρονο δολοφόνο, τα οποία είχαν ρατσιστικό, ομοφοβικό, μισογυνικό και σεξιστικό περιεχόμενο.
Παρά τις αποκαλύψεις, η αρχηγός Κρεσίντα Ντικ επιμένει να μην παραιτείται, αν και χθες μπροστά από το Old Baley αποδέχτηκε ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την αστυνομία και υποσχέθηκε μια νέα στρατηγική για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Σύμφωνα με στοιχεία, τους εννέα πρώτους μήνες του 2021, έχουν δολοφονηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον 109 γυναίκες. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι πλέον δεν θα κυκλοφορούν μόνοι τους όσοι αστυνομικοί είναι με πολιτικά εν ώρα υπηρεσίας, ενώ επιπλέον 650 αστυνομικοί θα ενισχύσουν την περιπολία σε επικίνδυνες περιοχές του Λονδίνου.