Κόσμος
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 18:21

ΗΠΑ: Εξετάξουν τοποθέτηση αντιπυραυλικού ραντάρ στον Καύκασο

Tο Πεντάγωνο ενδέχεται να επιδιώξει την τοποθέτηση αντιπυραυλικού ραντάρ στο Καύκασο, δήλωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας, αντιστράτηγος Χένρι Ομπερινγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ομπερινγκ δεν συγκεκριμενοποίησε το ποια χώρα θα δεχτεί ένα τέτοιο ραντάρ, ανέφερε μόνο, ότι η τοποθέτηση του στον Καύκασο, θα ήταν χρήσιμη.

Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια για την τοποθέτηση αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχία και την Πολωνία. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η ευρωπαϊκή πυραυλική ασπίδα στοχεύει στην αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

«Μια χώρα δεν μπορεί να κατοχυρώσει τη δική της ασφάλεια με το να ενισχύει τις ανησυχίες άλλων χωρών για την ασφάλεια τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρουτσκό, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και η ανθρωπότητα ενισχύουν την ασφάλεια τους μέσω του διαλόγου και της μείωσης ή καταστροφής των «στοιχείων που προκαλούσαν αμοιβαία ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και συμβατικών όπλων».

Τα πρόσφατα όμως πυραυλικά σχέδια των ΗΠΑ και η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, μπορεί να αντιστρέψουν την θετική αυτή τάση και να οδηγήσουν σε μια νέα όξυνση του ανταγωνισμού των εξοπλισμών, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποσυρθεί μονομερώς από τη Συμφωνία Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς και να επαναλάβει την κατασκευή πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στο μέλλον.