Ο ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας Ροχίνγκια Μοχίμπ Ουλάχ δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους σε καταυλισμό προσφύγων στο Μπαγκλαντές.
Ο ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας Ροχίνγκια Μοχίμπ Ουλάχ δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους σε καταυλισμό προσφύγων στο Μπαγκλαντές.
Ο 48χρονος Μοχίμπ Ουλάχ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές των Ροχίνγκια, της περιθωριοποιημένη εθνοτικής μειονότητας από τη Μιανμάρ η οποία στοχοποιήθηκε από το στρατό το 2017 αναγκάζοντας περισσότερους από 740.000 να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για γενοκτονία από τις επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος πλέον έχει την εξουσία της χώρας έπειτα από το φετινό πραξικόπημα.
Μέλη της οργάνωσης της οποίας ήταν επικεφαλής ο Μοχίμπ Ουλάχ δήλωσαν ότι πυροβολήθηκε γύρω στις 8:30 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, δύο άνδρες έφτασαν στο γραφείο του όπου είχε πάει με αρκετούς φίλους μετά την βραδινή προσευχή, και τουλάχιστον ένας άνοιξε πυρ. Δεν ήξεραν ποιοι ήταν οι δράστες ούτε η αιτία της επίθεσης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν ότι ο Μοχίμπ Ουλάχ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο που λειτουργεί η ομάδα, προσθέτοντας ότι ήταν νεκρός όταν έφτασε.
Ο Μοχίμπ Ουλάχ διετέλεσε πρόεδρος της Arakan Rohingya Society for Peace and Human Rights, μιας οργάνωσης που συχνά εκπροσωπούσε τους Ροχίνγκια διεθνώς. Το 2019, προσκλήθηκε στη Γενεύη για να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και αργότερα στον Λευκό Οίκο, όπου μίλησε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο συνάντησης με επιζώντες θρησκευτικών διώξεων.
«Θέλω να φανταστείς κάτι σήμερα το πρωί. Φανταστείτε ότι δεν έχετε ταυτότητα, εθνικότητα, χώρα, κανείς δεν σας θέλει », είχε πει στην έκκλησή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την πρώτη φορά που τα μέλη του άκουσαν απευθείας, αυτοπροσώπως, πρόσφυγες Ροχίνγκια. «Πώς θα ένιωθες; Αυτό νιώθουμε σήμερα ως Ροχίνγκια», είχε δηλώσει.
Η δολοφονία του προκάλεσε σοκ και θλίψη σε πολλούς πρόσφυγες, οι οποίοι τον σέβονταν ως ενωτικό πρόσωπο, και σε διεθνείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεργάστηκαν στενά μαζί του για να τεκμηριώσουν καταχρήσεις κατά της ομάδας, προσπαθώντας παράλληλα να κάνει τις φωνές των προσφύγων να ακουστούν. Ο ίδιος είχε επίσης μιλήσεις για το επικίνδυνο περιβάλλον στον μεγαλύτερο προσφυγικό οικισμό στον κόσμο, όπου αντίπαλες ομάδες διεκδικούν τον έλεγχο.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η ανεπαρκής ασφάλεια επέτρεψε στις συμμορίες που εμπλέκονται σε παράνομο εμπόριο όπως ναρκωτικών και λαθρεμπόριο να πολλαπλασιαστούν στους καταυλισμούς, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο για μια ένοπλη ομάδα που ονομάζεται Στρατός Σωτηρίας Αρακάν Ροχίνγκια. Οι πρόσφυγες λένε ότι αντίπαλες ομάδες εκφοβίζουν τους κατοίκους, έχουν απειλήσει μετριοπαθείς ηγέτες και έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν συντηρητικά ισλαμικά πρότυπα.
Τα τελευταία χρόνια, ο Μοχίμπ Ουλάχ είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ