Πολιτιστικά
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2007 21:01

Αποκαλύφθηκε η αγορά του αρχαίου δήμου της Βούλας;

Μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, που χρονολογείται στους Κλασικούς Χρόνους (5ος-4ος αιώνας) στο οικόπεδο ιδιοκτησίας των Αφών Σκλαβενίτη στην περιοχή της Βούλας, εντοπίστηκε κατά την ολοκλήρωση ανασκαφικών εργασιών που γίνονται από το 2005.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για πολύ μεγάλο συγκρότημα που καταλαμβάνει έκταση 1.500 τμ. γεγονός πρωτοφανές σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα της περιοχής, παρόλο που ο αρχαίος Δήμος περιλαμβάνει αναπτυγμένα οικιστικά σύνολα σε αντίθεση με τους άλλους εκτός άστεως Δήμους.

Το κύριο συγκρότημα έχει τετράγωνη κάτοψη πλευράς 25 μέτρων περίπου και αναπτύσσεται γύρω από ένα τετράγωνο, επίσης αίθριο, με λαξευμένη κυκλική δεξαμενή στο φυσικό βράχο. Γύρω από το αίθριο αποκαλύφθηκαν 12 χώροι- δωμάτια, δύο εκ των οποίων χωρίζονται με ενδιάμεσο τοίχο, και ένα με διμερή κάτοψη (πρόδρομο - σηκό) ταυτίζεται με μικρό αγροτικό ιερό δεδομένου ότι προς τα Ν. αποκαλύφθηκε τετράγωνος βωμός που περικλείεται από ημικυκλικό περίβολο ισχυρής τοιχοποιίας.

Ο σύγχρονος Δήμος της Βούλας ταυτίζεται με τον αρχαίο Δήμο των Αιξωνίδων Αλών, έναν από τους μεγάλους Δήμους της Αρχαίας Αθήνας που έδινε έξι βουλευτές και έχει θρησκευτικό κέντρο το Ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Η οικιστική οργάνωση του αρχαίου Δήμου τοποθετείται στα τέλη του 6ου αιώνα δηλαδή στα χρόνια της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, ενώ στον 5ο αιώνα οργανώνεται σε δύο συνοικισμούς (τον ΒΔ και τον ΝΑ). Η εγκατάσταση που ήρθε στο φως βρίσκεται στις παρυφές του ΝΑ συνοικισμού και πλησίον αρχαίας κεντρικής οδικής αρτηρίας και συγκεκριμένα της μιας εκ των τεσσάρων αρχαίων οδικών αρτηριών που οδηγούσε στο Ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος.

Τα κινητά ευρήματα- μεγάλη ποσότητα χρηστικής κεραμικής- συγκέντρωση πολλών νομισμάτων καθώς επίσης και πολλών υφαντικών βαριδίων και μολύβδινων σταθμίων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια εγκατάσταση δημόσιου χαρακτήρα με πλούσια οικονομική αλλά και θρησκευτική δραστηριότητα, πιθανότατα να είναι ο χώρος της αγοράς του Δήμου των Αιξωνίδων Αλών.