Πολιτική
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 08:41

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Ο απόηχος από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ, η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, για την εθνική σύνταξη και οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : ΠΑΣΟΚ: Τάζουν τον ουρανό με τ' άστρα! Για να προκαλέσουν πόλωση και να συσπειρώσουν τους αδιάφορους οπαδούς τους.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οξύτητα και ψεύτικες υποσχέσεις από τον Γιώργο. Οβιδιακή μεταμόρφωση του Παπανδρέου από μετριοπαθή σε διχαστικό ηγέτη.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλοι οι άλλοι φταίνε στον Γιωργάκη. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες για τα ολέθρια λάθη του και τις καταστροφικές επιλογές, τόσο σε επίπεδο θέσεων, όσο και στην επιλογή προσώπων...

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατώτατη εθνική σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανοίγει τα χαρτιά του στη "Β".

* ΕΘΝΟΣ: Παράγκα συμφερόντων η κυβέρνηση. Μήνυμα Γιώργου για σύγκρουση με "το κατεστημένο που νέμεται την εξουσία".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Ο κόκκινος μύλος αλέθει την Παιδεία. Ενώ αύριο εισάγεται για ψήφιση ο νόμος - πλαίσιο στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αριστερές συσπειρώσεις στους Πανεπιστημιακούς υπερίσχυσαν, αποφασίζοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Του φταίνε οι άλλοι. Βλέπει παντού εχθρούς και συνωμότες ο Γ. Παπανδρέου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σύγκρουση συμφερόντων στο ΠΑΣΟΚ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξέσπασε κατά "παράγκας". Γιώργος λάβρος κατά κυβέρνησης, συμφερόντων, ΜΜΕ.

* ΕΣΤΙΑ: Η διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα.

* ESPRESSO: Η Αθηνά "χάνει" τα λεφτά της. Μαύρα σύννεφα (στον ορίζοντα) για τη χρυσή κληρονόμο. Και ο ιππέας "Ντόντα" αναζητεί εναγωνίως χορηγούς.

* ΤΑ ΝΕΑ: Γιώργος: Παράγκα συμφερόντων η ΝΔ. Η πιο σκληρή επίθεση.

* Η ΧΩΡΑ : Επισκευές και χτισίματα από τον Απρίλιο χωρίς άδεια. Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο.

* City Press: Κρίσιμη εβδομάδα για την Παιδεία. Αρχίζει αύριο η συζήτηση του νόμου -πλαισίου στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

* Metro: Νίκος Κωνσταντόπουλος: "Υπάρχει χώρος για νέο κόμμα". Μήνυμα με... πολλούς αποδέκτες στέλνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ μέσω της "metro".

* Metropolis: Μικροσωματίδια, ο αόρατος "δολοφόνος" στην Αθήνα.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο κόκκινο" η ποιότητα ζωής. Μελέτη του ΤΕΕ για τη Θεσσαλονίκη.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : "Παράγκα" συμφερόντων η κυβέρνηση. Σφοδρή επίθεση με σκληρές εκφράσεις του Γ. Παπανδρέου σε Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "τάζουν τον ουρανό με τα άστρα" και πολώνουν το πολιτικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συσπειρώσουν τους οπαδούς του κόμματος μπροστά στο ενδεχόμενο να αποφασίσει ο πρωθυπουργός πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όλα πλέον δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του σύρεται σε μια όξυνση του πολιτικού κλίματος, σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και σε προσωπικό επίπεδο".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "του φταίνε όλοι οι άλλοι του Γιώργου Παπανδρέου και ο ίδιος είναι ανεύθυνος για την άσχημη πορεία του κόμματός του! Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε παντού εχθρούς και διώκτες του κόμματός του, αλλά και του ίδιου, χωρίς να μπει στη λογική - έστω και μιας μικρής και απαραίτητης σε τέτοιες περιπτώσεις - αυτοκριτικής".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στην επινόηση σκοτεινών και ποικιλώνυμων συμφερόντων που δήθεν συνωμοτούν από κοινού με την κυβέρνηση για να εμποδίσουν το δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία κατέφυγε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τη φθίνουσα πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την έως τώρα προσωπική του αδυναμία να βελτιώσει την αρχηγική του εικόνα στα μάτια της κοινής γνώμης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:"προφανώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται πιεζόμενος από πρόσωπα, επιρροές, καταστάσεις και ισορροπίες που ενδεχομένως να αμφισβητούν ή και να απεργάζονται σχέδια αποδόμησης της ηγετικής του εικόνας, εν όψει μιας πιθανής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Και αν έτσι είναι, και δεν επρόκειτο μόνο για μια προσχηματική επικοινωνιακή έκρηξη του κ. Παπανδρέου που στόχο είχε τον προληπτικό έλεγχο της εσωκομματικής αμφισβήτησης και την περαιτέρω ενίσχυση του κομματικού πατριωτισμού με τη θεωρία της "εξωτερικής απειλής" ως άλλοθι μιας επερχόμενης ήττας, τότε καλό θα ήταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά, με διευθύνσεις και ονόματα. Ποιος ή ποιοι τον υπονομεύουν και γιατί;".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "παράγκα συμφερόντων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου και κατήγγειλε στημένο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου από την κυβέρνηση, μεγάλα συμφέροντα, εταιρείες δημοσκοπήσεων και τμήμα των ΜΜΕ. "Δεν ζητώ να γίνω πρωθυπουργός υπό ομηρία όπως ο Καραμανλής" είπε. "Κανένας δεν θα χειραγωγήσει το Κίνημά μας, δεν θα συμβιβαστούμε όπως θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα, δεν θα τους κάνω το χατίρι, δεν θα σκύψω το κεφάλι".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με οικονομικά συμφέροντα αλλά και προειδοποίηση προς εκείνους που νέμονται την εξουσία - κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στα "μονοπύθμενα" -ότι δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός υπό ομηρεία εξαπέλυσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , σε συγκέντρωση οπαδών του, κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου".

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν φείσθηκε χαρακτηρισμών σε όλη τη διάρκεια της σχεδόν ωριαίας ομιλία του που συχνά διακοπτόταν από τα συνθήματα και τις εκδηλώσεις των συγκεντρωμένων, η Νέα Δημοκρατία είναι "παράγκα συμφερόντων με ονοματεπώνυμο", ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τελεί "υπό ομηρεία των συμφερόντων", οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, με τρόπο αδιαφανή, τα κανάλια έχουν δεσμεύσεις και υπηρετούν δουλείες, ο Κ. Καραμανλής έχει προσωπικά ευθύνη για τα σκάνδαλα στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, για γαλάζια παιδιά και κουμπάρους, για σκοτεινά παιχνίδια με τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους, για τον αυταρχισμό και την κομματοκρατία".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με κραυγές κατά των φαντασμάτων που δήθεν υπονομεύουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου επεχείρησε να καλύψει τα δικά του ολέθρια λάθη, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και στην επιλογή προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα την αποδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Συνέντευξη Αλογοσκούφη

Απάντηση στις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Παπανδρέου δίνει σήμερα μέσω της ΒΡΑΔΥΝΗΣ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης προαναγγέλλει μέσω της "Β" τη θέσπιση κατώτατης εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και, όπως λέει ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό "αίρονται οι αδικίες που χαρακτηρίζουν το σημερινό σύστημα". Σύμφωνα με πληροφορίες της "Β", η κατώτατη εθνική σύνταξη θα ανακοινωθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις που θα υλοποιήσει η ΝΔ την επόμενη τετραετία".

Συνέντευξη Κωνσταντόπουλου

Η Metro αναφέρει ότι "την ύπαρξη χώρου για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος υπογραμμίζει ουσιαστικά, με αποκλειστική συνέντευξή του στη "m" ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, "για να εκφραστεί ένας χώρος που έχει δημιουργικές αναζητήσεις από τους εκτός Αριστεράς αριστερούς μέχρι τους αριστερούς εντός του ΠΑΣΟΚ, από τους "λευκούς", τα άκυρα και τους ανένταχτους μέχρι τους νέους ψηφοφόρους".

Οικοδομικές εργασίες

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "τα... μερεμέτια στα σπίτια σας δεν θα χρειάζονται πολεοδομική άδεια! Αυτό θα αναφέρει υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με αυτήν, καθορίζονται οι εργασίες δόμησης που είναι μικρής κλίμακας, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά απλή και σύντομη διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας, με συγκεκριμένα δικαιολογητικά".

Υπόθεση Αλεξ

Η Espresso σημειώνει ότι "την Τετάρτη στις 9.00 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης ανοίγει ενώπιον του ειδικού εφέτη-ανακριτή Μιχαλάκη Γεωργίου ο "χορός" των καταθέσεων των πέντε ανήλικων κατηγορούμενων για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του 11χρονου μαθητή Αλεξ Μεσχισβίλι".

Παιδεία-Κινητοποιήσεις

Η City Press επισημαίνει ότι "σε φορτισμένο κλίμα εισάγεται αύριο προς συζήτηση και ψήφιση έως την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του νέου νόμου-πλαισίου για τη δομή και τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Το τριήμερο συνέδριο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) απέρριψε χθες με μεγάλη πλειοψηφία το "επίμαχο" νομοσχέδιο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου, ενώ οι πρυτάνεις έξι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παρενέβησαν στην όλη συζήτηση ζητώντας την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και την περαιτέρω εξέτασή του από την πανεπιστημιακή κοινότητα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "όχι" στο νόμο-πλαίσιο είπαν οι πανεπιστημιακοί χθες, ψηφίζοντας παράλληλα υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων με κλειστές τις Σχολές. Λεπτομέρεια: Η ομάδα που υποστηρίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διατηρεί την πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής της "κόκκινης" ΠΟΣΔΕΠ".

Σενάρια εκλογών

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "οι συζητήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο κυρίως λόγω της καταστάσεως που επικρατεί στην Παιδεία. Στο θέμα ανεφέρθη ο επί κεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας πιθανόν να αποτελέση τον λόγο για τον οποίο η χώρα θα οδηγηθή σε εκλογές".

Μικροσωματίδια

Η Metropolis τονίζει ότι "τα μικροσωματίδια ΡΜ, αυτοί οι λεπτοί κόκκοι σκόνης που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν "τον πιο θανατηφόρο ρύπο" και βρίσκονται παντού, βρήκαν το πιο εύκολο θύμα: τα παιδιά. Μάλιστα, τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με εκείνα του τσιγάρου. Οι λεπτοί αιωρούμενοι κόκκοι σκόνης εκτός του ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, τώρα "χτυπούν" και τα παιδιά".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ