Προεδρολογία μέσα από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στα κόμματα της συγκυβέρνησης, και οι αποκαλύψεις εγγράφων σε σχέση με τον μικρότερο σε ηλικία Ε/Κ αγνοούμενο Χριστάκη Γεωργίου και οι εκκλήσεις της μητέρας του, προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.
Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις επαφές και την ημερήσια διάταξη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα στις Βρυξέλλες, τη νέα φραστική επίθεση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον της ε/κ πλευράς και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως κυπριακού προϊόντος.
Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Προετοιμάζει τους ακελικούς για το 2013» και προβάλλει στο κύριο θέμα τα σημεία από τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στον «Φιλελεύθερο» που «αποκλείουν υποψήφιο του ΑΚΕΛ το 2008» και «στρώνουν το χαλί στον Τάσσο». Σημειώνει ότι στη συνέντευξη ο κ. Χριστόφιας «τοποθετήθηκε στο κυπριακό με πάρα πολύ προσεκτικό, διπλωματικό και συγκαλυμμένο τρόπο». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη νόμιμη αρμόδια αρχή για να προχωρήσει στη διαδικασία για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως κυπριακού προϊόντος.
«Το Θάρρος» έχει κύριο τίτλο « 'Εκβιάζει' τον Τάσσο το ΑΚΕΛ» και γράφει ότι φωτιά στις σχέσεις του με το ΔΗΚΟ έβαλε το ΑΚΕΛ με τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια ότι το κόμμα του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές είτε με τον ίδιο είτε με άλλο αριστερό υποψήφιο. Αλλού προβάλλει τη σπαρακτική έκκληση της μάνας του αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου προς πάσα κατεύθυνση για να την βοηθήσουν να δει το παιδί της, το οποίο πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ζωντανό και βρίσκεται στην Τουρκία.
Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Ιδού και η πηγή του εγγράφου» και γράφει ότι από το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του Τουρκικού Στρατού συντάχθηκε στις 26 Μαρτίου του 1975 το έγγραφο που αποκάλυψε ο «Π» και στο οποίο αναφέρεται ότι ο πεντάχρονος το 1974 Χριστάκης Γεωργίου μεταφέρθηκε ζωντανός για αποθεραπεία στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι επίθεση εφ όλης της ύλης εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ξεκινώντας από το θέμα των πετρελαίων και της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου και καταλήγοντας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού.
«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Ολοι στο χορό με τον Τάσσο να παρακολουθεί» γράφει ότι φουντώνει η προεδρολογία, «με αφορμή την τελευταία συνάντηση Χριστόφια - Κασουλίδη και όλοι πλέον μπαίνουν ή ετοιμάζονται να μπουν στο χορό» και προβάλλει τη δήλωση του κ. Χριστόφια ότι τίποτε δεν αποκλείεται αλλά και εκείνη του Γιαννάκη Ομήρου ότι και το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει δικαίωμα να υποδείξει υποψήφιο. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δίδει έμφαση στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκεται για επαφές στις Βρυξέλλες με μιαν ατζέντα που περιλαμβάνει το Κυπριακό, τον κανονισμό για το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων - ΕΕ και τα πετρέλαια.
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Ο Τάσσος κρατά το κλειδί» γράφει ότι από τη μια φαίνεται ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιουνίου σε ανακοίνωση διεκδίκησης δεύτερης θητείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας και από την άλλη μέσα από το Προεδρικό επιχειρείται να καταστεί το τοπίο ακόμα πιο θολό, αφήνοντας να διαφανεί και το ενδεχόμενο μη επαναδιεκδίκησης. Αλλού γράφει ότι στα ξένα παιδιά ρίχνει το φταίξιμο για το χαμηλό, όπως υποστηρίζει, επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Εκκλησία προχωρεί στους σχεδιασμούς για ίδρυση σχολείων στα οποία θα καθιερωθούν και εξετάσεις εισδοχής.
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Το ΑΚΕΛ δεν είναι δεδομένο» προβάλλει μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προεδρικές εκλογές είναι ανοικτά και πως δεν αποκλείεται να τεθεί ενώπιον των συνεργαζομένων κομμάτων και υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στο σπίτι του βρίσκεται, μετά από παραμονή δύο μηνών στο νοσοκομείο, ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Συμεωνίδης, ο οποίος πήρε εξιτήριο το Σάββατο.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων