Πολιτική
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 17:37

Πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας στην Περιφέρεια «ΣΥΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας στην Περιφέρεια, υπό τον τίτλο «ΣΥΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ» προωθεί η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών. Στόχος του προγράμματος είναι η άρση της απομόνωσης των δήμων της Περιφέρειας και ιδίως των Καποδιστριακών, η αναβάθμιση και επέκταση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιακών δικτύων και -με επιδότηση του εισιτηρίου- η προώθηση της προσπελασιμότητας και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Την πρωτοβουλία αυτή της Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από το πρόγραμμα «Θησέας» και πιο συγκεκριμένα από την συνεισφορά σε αυτό του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με τουλάχιστον 52 εκατ. ευρώ για μια πενταετία.

Αφετηρία για την εφαρμογή του προγράμματος είναι οι μελέτες που έχουν εκπονήσει 230 Καποδιστριακοί δήμοι σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ της περιοχής τους. Οι δήμοι αυτοί δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν δημοτικές συγκοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές και σε αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Με βάση τις μελέτες, για να γίνει αυτό απαιτούνται ετησίως μόλις 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αν επεκταθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης και για τους 924 δήμους σε όλη τη χώρα, εκτός των περιοχών εξυπηρέτησης από τον ΟΑΣΑ στην Αθήνα και τον ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη, απαιτούνται ετησίως 163 εκατ. ευρώ, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό θα εξυπηρετηθούν 6,6 εκατομμύρια πολίτες με ένα κόστος 25 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως, όταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα ποσά είναι 120 και 90 ευρώ ανά κάτοικο. Θα διανύονται ετησίως 75 εκατ. χιλιόμετρα με ένα χιλιομετρικό κόστος 2,17 ευρώ/χλμ όταν το κόστος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερο από 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Η εφαρμογή του προγράμματος προτείνεται αρχικά σε πιλοτική βάση και ακολούθως σε πλήρη ανάπτυξη για το σύνολο των δήμων της χώρας, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τέλος Μαΐου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ