Κόσμος
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 19:22

Ανησυχία ΗΠΑ για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας, κρίνοντας ότι το γεγονός αυτό είναι ανακόλουθο ως προς την ειρηνική πολιτική που υποστηρίζει ότι ακολουθεί το Πεκίνο.

Αύξηση της τάξεως του 17,8% στις αμυντικές δαπάνες για το τρέχον έτος ανακοίνωσε η Κίνα, αν και εκτιμάται πως η αύξηση είναι στην πραγματικότητα διπλάσια ή τριπλάσια. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ζιανγκ Ενζού, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο προϋπολογισμός για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό θα ανέλθει το 2007 στα 350,92 δισ. γουάν -περίπου 44,94 δισ. δολάρια-, ποσό που αντιστοιχεί σε μία αύξηση της τάξεως του 17,8% σε σύγκριση με τα περυσινά κονδύλια.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των μισθών του στρατιωτικού προσωπικού και την αναβάθμιση των όπλων, χωρίς να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες, όπως μετέδωσε το BBC.

Η Κίνα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον τεράστιο, αλλά κακά εξοπλισμένο σε γενικές γραμμές στρατό της, αφενός μεν για να επεκτείνει τη στρατηγική επέκταση της και αφετέρου για να αυξήσει την πίεση στη γειτονική Ταϊβάν, η οποία -κατά το Πεκίνο- πρέπει να αποδεχθεί την ενοποίηση.