Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο το σύστημα Υγείας δέχεται πίεση όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Με τα μάτια στραμμένα προς την Βόρεια Ελλάδα, είναι οι επιστήμονες, καθώς καταγράφεται επιδείνωση της πανδημίας σε αρκετές περιοχές της όπως είπε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας και στο συγχρωτισμό που αυτή συνεπάγεται, όσο και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας.
Επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές διακυμάνσεις που έχει η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μίλησε για αυξητική τάση της στην Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Μιλώντας για το σύστημα Υγείας ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία, η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει πλέον το 90% τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου. Όπως σημείωσε, παρότι οι νοσηλείες για κορωνοϊό έχουν μειωθεί κάτω από 2.000 στη χώρα και ανά ημέρα έχουμε 178 νέες εισαγωγές, καταγράφεται αύξηση των διασωληνωμένων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, είπε ότι αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.
Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί όπως είπε «αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν». Η ίδια συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.
Όπως είπε τα κρούσματα και στα παιδιά αυξάνονται αν αυτά ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς εκεί υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις περιοχές καθώς «εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών».
Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.
Μιλώντας και για το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μάσκα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και σε μικρές πόλεις, είπε ότι αν αποφασίσουμε να βγει η μάσκα από τα παιδιά στο σχολείο, «αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος μίας πόλης αλλά από το αν υπάρχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη αυτή».
Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για το αν δηλαδή θα βγουν οι μάσκες στα σχολεία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή επιπλέον μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για επιπλέον μέτρα, δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου μετά το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή τώρα δεν έχει αξία αλλά υποθετικά πρόσθεσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίας περιοχής και ενδεχομένως ο καιρός, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους ώστε να ληφθούν μελλοντικά κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.