«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Η κόντρα έχει μεταφερθεί στη Βουλή, όπου η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ οδήγησε σε μια σκληρή μάχη. Το επόμενο ραντεβού των πολιτικών «μονομάχων» είναι στις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία (η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει την Τρίτη).
Της Κατερίνα Κοκκαλιάρη
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Η κόντρα έχει μεταφερθεί στη Βουλή, όπου η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ οδήγησε σε μια σκληρή μάχη. Το επόμενο ραντεβού των πολιτικών «μονομάχων» είναι στις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία (η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει την Τρίτη).
Η ελληνογαλλική συμφωνία
Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας το λόγο θα πάρει ο πρωθυπουργός, που θα αναφερθεί εκτενώς στα πλεονεκτήματα που έχει για τη χώρα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία θα ενεργοποιηθεί αν μια χώρα δεχθεί επίθεση.
Παράλληλα θα περιγράψει εκτενώς τις κινήσεις που γίνονται για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με την απόκτηση των φρεγατών, των μαχητικών τύπου Rafale κ.α. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως η χώρα δεν θα μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών αλλά θα επισημάνει πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί όμως και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη την επόμενη ημέρα, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό που θα υπογραμμίσει είναι πως ανοίγει ο δρόμος για μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.
Πού θα εστιάσει ο Αλ. Τσίπρας
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για παλινωδίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο λογαριασμός να «φουσκώσει» στα 10 δισεκατομμύρια. Αυτό που θα επισημάνει είναι πως η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018 όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο θα προσθέσει πως η έλλειψη στρατηγικής από τον πρωθυπουργό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η λήψη των αποφάσεων και να μείνει η χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020. Παράλληλα θα κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με τους χειρισμούς της αύξησε υπέρμετρα τον λογαριασμό και έβαλε τη χώρα σε μια κούρσα εξοπλισμών.
Όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για τις φρεγάτες θα αποφασιστεί οριστικά την Τρίτη, μετά την ενημέρωση που θα γίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο «παρών».
Πρόγευση έντασης
Πάντως μια πρόγευση των υψηλών τόνων που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή δόθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Κεντρικό θέμα στη συζήτηση ήταν η ΔΕΗ - μετά τις ανακοινώσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου - με την αντιπαράθεση να γίνεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.
Στην πολύωρη συνεδρίαση το λόγο πήραν συνολικά τέσσερις υπουργοί: Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης ´Αδωνις Γεωργιαδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξή της. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μάλιστα «κάντε πρόταση μομφής, αν «ξεπουλάμε» δημόσια περιουσία, για να δει ο λαός την αλήθεια. Αλλά δεν τολμάτε».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κρατά ψηλά το θέμα της ΔΕΗ και είναι χαρακτηριστικό πως στην Ολομέλεια το λόγο πήρε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα μίλησε για «ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα εις βάρος των σημερινών και των επόμενων γενιών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ξεπέρασε μια κόκκινη γραμμή. Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν θα περάσει έτσι. Ούτε θα λήξει με μια απόφαση που θα υπογράψουν κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη. Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος».
Το επόμενο διάστημα οι πολιτικές κόντρες θα συνεχιστούν, με αιχμή του δόρατος την οικονομία. Σημειώνεται πως την Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ εκκρεμεί και η ψήφιση μιας σειράς ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.