Κόσμος
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 14:27

Εργαζόμενοι του ΠΟΥ εμπλέκονται σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο Κονγκό

Περισσότερα από 80 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 21 εργαζομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμμετείχαν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία του Έμπολα στον κόσμο.

Περισσότερα από 80 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 21 εργαζομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμμετείχαν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία του Έμπολα στον κόσμο.

Το επίκεντρο της επιδημίας Έμπολα, που διήρκεσε μεταξύ 2018 και 2020, ήταν στο Βόρειο Κίβου, μια περιοχή συγκρούσεων.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα, τα περιστατικά κακοποίησης περιλαμβάνουν εννέα καταγγελίες για βιασμό και διαπράχθηκαν από ξένους και ντόπιους εργαζόμενους σε φορείς μεταξύ 2018 και 2020.

Η εξεταστική επιτροπή της ανεξάρτητης έρευνας, έκτασης 35 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, πήρε συνέντευξη από δεκάδες γυναίκες που κατήγγειλαν ότι τους προσφέρθηκε εργασία με αντάλλαγμα το σεξ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα αντιμετώπισαν εγκυμοσύνες ενώ μερικά από τα θύματα δήλωσαν ότι οι θύτες τις ανάγκασαν να κάνουν έκτρωση, «όπου χρειάστηκε, δίνοντάς τους φάρμακα ή ακόμη και με ενέσεις».

Συνολικά 29 εγκυμοσύνες καταγράφηκαν μετά από σεξουαλική κακοποίηση, 22 από τις οποίες διεκόπησαν, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που υπέβαλαν πάνω από 50 γυναίκες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ και η συσχέτιση με το Τιγκράι

Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα, προσθέτοντας ότι είναι «αδικαιολόγητο».

«Λυπάμαι για όσα σας έκαναν άτομα που προσλήφθηκαν από τον ΠΟΥ για να σας εξυπηρετήσουν και να σας προστατεύσουν», είπε, δεσμευόμενος για περαιτέρω ενέργειες και προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ έληξε τις συμβάσεις τεσσάρων ατόμων που εργάζονταν ακόμη στον οργανισμό.

«Η αποτυχία των εργαζομένων του ΠΟΥ να ανταποκριθούν επαρκώς σε αναφορές σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης είναι εξίσου κακή με τα ίδια τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Ο Γκεμπρεγεσούς είναι ο πρώτος Αφρικανός που ηγήθηκε του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ και επιδιώκει επανεκλογή για δεύτερη θητεία ως γενικός διευθυντής, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Η πατρίδα του, η Αιθιοπία, δεν έχε δηλώσει επίσημα ότι δεν θα υποστηρίξει τον τη δεύτερη θητεία του Γκεμπρεγεσούς , ο οποίος ήταν κάποτε ανώτερο μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι (TPLF) που εμπλέκεται σε εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα. Ωστόσο, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, όπως έχουν αφήσει αξιωματούχοι στο παρελθόν να εννοηθεί.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «φριχτή» την κατάσταση στο Τιγκράι ενώ αξιωματούχοι της Αιθιοπίας τον κατηγόρησαν ότι έλαβε διπλωματική υποστήριξη και όπλα για το TPLF, κάτι που αρνήθηκε. Δεν απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το αν σκέφτεται να παραιτηθεί από γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι ερευνητές «δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι ο Τέντρς ή άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι «ενημερώθηκαν ατομικά, άμεσα και αμέσως για οποιοδήποτε περιστατικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης πριν από τη δημοσίευσή τους στον Τύπο». Πρόσθεσε ότι «δεν είχε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που θα προκαλούσε προσωπική ευθύνη από την πλευρά του Τέντρος [και άλλων αξιωματούχων] σε σχέση με τον λανθασμένο χειρισμό περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης».

naftemporiki.gr