Κόσμος
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2007 16:30

Αμερικανική προειδοποίηση για την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ

Προειδοποίηση για την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρωασίας, Ντάνιελ Φριντ, ζητώντας από το Σκόπια και εκπλήρωση «ανειλημμένων υποχρεώσεων» και εθνική συναίνεση.

«Εάν η ΠΓΔΜ επιζητεί να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, απαραίτητη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεών της, καθώς και η ευρεία εθνική συναίνεση», τόνισε ο κ. Φριντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό "Η Φωνή της Αμερικής", στη σλαβομακεδονική γλώσσα.

«Ο χρόνος είναι λιγοστός. Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2008, που σημαίνει σε ένα περίπου χρόνο. Το ΝΑΤΟ, εντός του τρέχοντος έτους θα λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω διεύρυνσή του. Σας συμβουλεύω να κοιτάξετε στο ημερολόγιο, να καθορίσετε αυτά που πρέπει να πράξετε και να προχωρήσετε άμεσα στην εκτέλεσή τους», διεμήνυσε ο κ. Φριντ.

Ερωτηθείς για την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, λόγω έλλειψης πολιτικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο κ. Φριντ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Πολωνίας: «Οι πρώην κομμουνιστές και τα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά την "Αλληλεγγύη", σε καθημερινή βάση εμφανίζονταν με αντικρουόμενες απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα. Ωστόσο, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η θέση τους ήταν ενιαία. Υπήρξε πραγματική εθνική συναίνεση, εργάζονταν μαζί, προκειμένου η Πολωνία να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Αυτό ζητάμε από όλες τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν ζητούμε απόλυτη πολιτική αρμονία. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα δημοκρατικά συστήματα. Ζητούμε λειτουργική εθνική συναίνεση», τόνισε.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη τα Σκόπια, για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Πηγή ΑΠΕ