«Είχαμε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, το 2012, θα κλείναμε τις τράπεζες.». Αυτό αποκάλυψε ο νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφερόμενος στις επαναληπτικές εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012
«Είχαμε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, το 2012, θα κλείναμε τις τράπεζες.». Αυτό αποκάλυψε ο νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφερόμενος στις επαναληπτικές εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012
Είχαν προηγηθεί οι κάλπες της 12ης Μαΐου όπου κατέγραψαν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με την πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Ωστόσο, δεν σχηματίστηκε κυβερνητική πλειοψηφία και οι εκλογές επαναλήφθηκαν.
«Τότε ζητούσαμε συνέχεια τον λεγόμενο έκτακτο δανεισμό, ο οποίος είναι πάνω από την πιστωτική γραμμή τον οποίο τον παίρνουμε δίνοντας περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα. Μας είχαν αρνηθεί να δώσουν παραπάνω. Είχαμε κάνει ένα σχέδιο για το πώς θα οργανώσουμε τα πράγματα, πώς θα οργανωθεί η φύλαξη κτλ. Αυτά είναι πολύ δυσάρεστα πράγματα, η χώρα μας ευτυχώς έχει κάνει άλματα προόδου από τότε», είπε ο κ. Πικραμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι η Μέρκελ επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν γνωστοποίησε αυτή τη θέση του Βερολίνου στους Έλληνες. «Δεν ήταν τόσο αυτονότητο ότι μπορούσες εκείνη την ώρα να το πεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν θα μπορούσα εγώ να παρέμβω, να πω στα δύο μεγάλα κόμματα το “τι θα κάνετε εσείς”.
Κοίταγα να την κόβω εκεί τη συζήτηση, καθησυχάζοντάς την ότι αντιλαμβάνομαι τι λέω, ότι είμαστε λογικοί, ότι το πολιτικό σύστημα είναι λογικό, ότι καταλαβαίνουμε τι λέει, αλλά εν μέσω τέτοιας προεκλογικής περιόδου δημόσια δεν μπορούμε να θέσουμε τέτοια θέματα γιατί θα ανατρέψουν το πολιτικό κλίμα, θα δημιουργήσουν ένταση και ασφαλώς θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήταν επιθυμητό».
«Η Μερκελ είχε παράπονα από Έλληνες πολιτικούς»
Γενικότερα για την στάση της Μέρκελ. «Είχαμε μια κουβέντα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Δεν ήταν ευχάριστη. Είχε παράπονα από συγκεκριμένους. Έλληνες πολιτικούς. Δεν θα πω ονόματα. Άλλα περίμενε να συμβούν, άλλα συνέβησαν, άλλες υποσχέσεις είχε λάβει και άλλα έγιναν μετά. Τέτοια παράπονα είχε η Μέρκελ. Τόλμησα να της πω ότι δεν ανήκω στη πολιτική τάξη. Βρέθηκα σε αυτή τη θέση λόγω των προβλέψεων του ελληνικού Συντάγματος. Της είπα σας παρακαλώ κυρία Καγκελάριε να με αντιμετωπίσετε όπως θα αντιμετωπίζατε έναν ανώτατο Γερμανό Δικαστή», σημείωσε, συνεχίζοντας:
«Είναι θλιβερό διότι από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στις Βρυξέλλες, μέχρι την ώρα που έφυγα, άκουγα συνέχεια τη λατινική έκφραση ‘πρέπει να τηρούμε τα υπεσχημένα’. Αυτό με ενόχλησε. Είπα ότι γνωρίζω ως δικαστής τί σημαίνει αυτή η φράση, και είμαι διατεθειμένος να τηρήσω τα υπεσχημένα, στο μέτρο που δεν εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, και στο μέτρο που βοηθούν τη χώρα. Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει».
Αφού συναντήθηκε με όλα τα ελληνικά κόμματα, είχε πει να ζητήσουμε σαν χώρα τα project bonds για έργα και επενδύσεις, και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «και αυτά ζήτησα από τη κα Μέρκελ». «Στα project bonds και στα δάνεια μου είπε εντάξει, αλλά μου λέει ‘ξέρετε τα προγράμματα που έρχονται από την Ελλάδα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα’. Με κόλλησε στο τοίχο. Τί να πω εκείνη την ώρα; Λέω στην Καγκελάριο, χαίρομαι που μου το λέτε, θα φροντίσω από εδώ και στο εξής να τεκμηριώνονται πλήρως. Η συνάντηση από ένα τέταρτο που ήταν προγραμματισμένη κράτησε 50 λεπτά και ήμασταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι».
Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής δεν έθεσε θέμα Grexit.