Αθλητικά
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 16:40

Οι «μικροί» ανησυχούν για τη διανομή κεφαλαίων της UEFA

Ένα γκρουπ ευρωπαϊκών συλλόγων, που όλο και αυξάνεται, φοβάται ότι η δημιουργία ενός ταμείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την UEFA - το οποίο συζητήθηκε τους τελευταίους μήνες - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σωσίβιο» για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν συσσωρεύσει περισσότερο χρέος.

Ένα γκρουπ ευρωπαϊκών συλλόγων, που όλο και αυξάνεται, φοβάται ότι η δημιουργία ενός ταμείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την UEFA - το οποίο συζητήθηκε τους τελευταίους μήνες - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σωσίβιο» για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν συσσωρεύσει περισσότερο χρέος.

Το σχέδιο, υπενθυμίζει το Bloomberg, θα πρέπει να επιτρέπει στους συλλόγους να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια και να αναδιαρθρώσουν το υπάρχον χρέος, παρότι οι ακριβείς λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του ταμείου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η ένταση είναι μεγάλη, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας Ευρωπαϊκής Super League. Πολλοί από τους 12 συλλόγους που προσχώρησαν στο πρωτάθλημα που γεννήθηκε και διαλύθηκε μέσα σε 48 ώρες είναι από τους πιο χρεωμένους στην Ευρώπη, όπως η Μπαρτσελόνα, της οποίας το χρέος ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον Αύγουστο.

Ο Μπαρτ Βερέγκε, βασικός μέτοχος της πρωταθλήτριας Βελγίου, Κλαμπ Μπριζ, δήλωσε ότι τα δάνεια της UEFA δεν πρέπει να πηγαίνουν σε ομάδες που έχουν κακή αναλογία κερδών-ζημιών. «Αυτή η διευκόλυνση δανεισμού δεν πρέπει να πηγαίνει σε συλλόγους που έχουν κάνει κακή δουλειά στη δημιουργία ενός σταθερού ισολογισμού, όπως η Μπαρτσελόνα. Δεν αξίζουν χρήματα», είπε.

Ο Πολ Κόνγουεϊ της Pacific Media, του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου που κατέχει αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Μπάρνσλεϊ στην Αγγλία και Νανσί στη Γαλλία, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ασφάλειας κατά τη διανομή των κεφαλαίων.

«Η έλλειψη προτύπων αναδοχής και η έλλειψη σαφούς προγράμματος αποπληρωμής θα ενθαρρύνουν τους κακοδιαχειριζόμενους συλλόγους να συνεχίσουν τις υπερβολικές δαπάνες», δήλωσε ο Κόνγουεϊ.

«Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι ανταμοιβή για την καλή διαχείριση και την οικονομική πειθαρχία, όχι διάσωση για συλλόγους που "καίνε" χρήματα», επισήμανε ο Τζόρνταν Γκάρντνερ, συνιδιοκτήτης της Χέλσινγκορ (Δανία).

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Ιλάια Κένζινγκ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Μπόχουμ 1848: «Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια επιχείρηση στην οποία ο νικητής παίρνει τα πάντα. Αυτό, τελικά, θα μπορούσε να καταστρέψει την επιχείρηση. Υπάρχουν σύλλογοι που ήδη πάλευαν πριν από την πανδημία της Covid-19. Η πρόσβαση σε μια τέτοια δομή θα τους επέστρεφε στο σωστό δρόμο ή θα αύξανε τα προβλήματά τους στο μέλλον».

«Η παροχή πόρων από αυτήν τη δομή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω ανισότητες στο σύστημα», κατέληξε ο Γιάκο Σβαρτ, διευθύνων σύμβουλος των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, του οποίου ο οργανισμός εκπροσωπεί χώρες όπως η Λετονία, η Ισλανδία και το Καζακστάν.