Μια σπάνια ανακάλυψη σε πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα έκανε ερευνητική ομάδα.
Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και των νέας γενιάς ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων ανακαλύπτουν συνεχώς εξωπλανήτες. Έχουν εντοπιστεί περίπου πέντε χιλιάδες πλανήτες σε περιοχές του γαλαξία μας μακριά από το ηλιακό μας σύστημα ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων περίπου πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση της ύπαρξης τους για να προστεθούν και αυτοί στη λίστα.
Όμως οι τεχνικές δυνατότητες των τηλεσκοπίων που λειτουργούν, διαστημικών και επίγειων, δεν επιτρέπουν την παρατήρηση των εξωπλανητών σε βάθος και λεπτομέρεια τέτοια ώστε να εντοπίζονται με άμεσο τρόπο ατμοσφαιρικά τους στοιχεία.Το 2018 ανακαλύφθηκε ο WASP-127b ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 522 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένας από τους πλναήτες με την μικρότερη πυκνότητα που γνωρίζουμε, ένας κόσμος που δεν υπάρχει πουθενά στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και ο WASP-127b είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος από το Δία διαθέτει μόλις το 20% της μάζας του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Επιπλέον ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» είναι δηλαδή ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ο WASP-127b είναι τόσο κοντά στο άστρο του που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 96 ώρες. Όπως είναι ευνόητο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη είναι ακραίες αγγίζοντας τους 1,100 βαθμούς Κελσίου. Για όλους αυτούς τους λόγους ο WASP-127b αποτελεί στόχο των αστρονόμων αφού έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ομάδα ερευνητών παρουσιάζει την ανακάλυψη που έκανε στον WASP-127b. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν νέφη καθώς και νάτριο στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι εξωπλανήτες στους οποίους έχει γίνει άμεσος εντοπισμός νεφών.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την σύνθεση των νεφών αλλά σίγουρα δεν αποτελούνται από σταγονίδια νερού όπως συμβαίνει στη Γη. Αναρωτιόμαστε επίσης όχι τόσο για την ύπαρξη του νατρίου στον πλανήτη αλλά για το σημείο στο οποίο το εντοπίσαμε. Επόμενες παρατηρήσεις θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ο WASP-127b που αποδεικνύεται ένας συναρπαστικός κόσμος» αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.