Το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων και ο χρηματοδοτικός κανονισμός προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Λιλλήκας κατέστησε σαφές προς τον Επίτροπο Ολι Ρεν ότι το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση διότι κάτι τέτοιο, αφενός μεν οδηγεί σε διαμελισμό της Κύπρου και αφετέρου ξεφεύγει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., της 26ης Απριλίου 2004.
Ο κ. Λιλήκας, ανέφερε στο φινλανδό Επίτροπο ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει οποιαδήποτε πρόταση ή ιδέα, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, με την προϋπόθεση ότι θα οδηγεί στην οικονομική ενσωμάτωση και θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την επανένωση. Με βάση αυτή τη θέση, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για τον κανονισμό. Οτιδήποτε αφορά άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτής της πολιτικής και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της 24ης Απριλίου 2004, τα οποία δεν κάνουν καμία αναφορά για εμπόριο.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη στον Επίτροπο ότι η Λευκωσία επεξεργάζεται κι άλλες προτάσεις και θα ενημερώσει την προεδρία και την Κομισιόν σύντομα. Αν υπάρξει βούληση να συνεργαστούμε, τότε πιθανό να υπάρξει θετική εξέλιξη και πρόοδος, ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν, έκανε μια γενική τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο. Τόνισε επίσης την επιθυμία του να προχωρήσουν το ταχύτερο και ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κανονισμό, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για καλύτερη συνεργασία και πιο ομαλή εφαρμογή του κανονισμού.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις της γερμανικής προεδρίας, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε ότι η προεδρία εργάζεται συστηματικά και πάντα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άψογη και πιστεύω ότι εργάζεται με όλες τις καλές προθέσεις, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ έχει προγραμματισθεί και συνάντηση του με το γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ-Βάλτερ Σταινμάγερ, στο τέλος της βδομάδας, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες με το νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ με τον οποίο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό, αλλά και τις εργασίες της ομάδας επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με τη Γαλλίδα Ευρωβουλευτή και μέλος της ομάδας επαφής, Φρανσουάζ Γκροστέτ.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με το Γάλλο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Φρανσίς Βουρτζ.
Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση και τις εξελίξεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου από τα κατεχόμενα η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, είπε ότι ο κοινοτικός Επίτροπος αισθάνεται ενοχλημένος από ορισμένα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο που κάνουν χρήση «ακατάλληλης και προσβλητικής γλώσσας» σχετικά με τη δική του στάση του και τη στάση της Επιτροπής, με τίτλους όπως «ο Ρεν κηρύσσει τον πόλεμο στη Λευκωσία». Τέτοιες κατηγορίες είναι εσφαλμένες και σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της Ε.Ε., ανέφερε η εκπρόσωπος του Ο. Ρεν. Η κ. Νάγκι πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος υποστηρίζει τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς εξωτερικών τον Ιανουάριο για να επαναληφθούν οι συζητήσεις για την υιοθέτηση του Κανονισμού το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας πως «είναι καιρός να ανταποκριθεί η ΕΕ σε αυτές τις σημαντικές δεσμεύσεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ