«Δύο wannabe καγκελάριοι» και «Αφήστε το παιχνίδι πόκερ να ξεκινήσει!» μπορεί να διαβάσει κανείς στα άρθρα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Bild το πρωί της Δευτέρας, και μετά την διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία που ανέδειξε νικητές με οριακή διαφορά τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς.
«Δύο wannabe καγκελάριοι» και «Αφήστε το παιχνίδι πόκερ να ξεκινήσει!» μπορεί να διαβάσει κανείς στα άρθρα της ιστοσελίδας της εφημερίδας Bild το πρωί της Δευτέρας, και μετά την διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία που ανέδειξε νικητές με οριακή διαφορά τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς.
Πλέον αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με δύο συνασπισμούς να θεωρούνται οι πιο ρεαλιστικές επιλογές: ο λεγόμενος συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, Πράσινοι, FDP) και Τζαμάικα (CDU / CSU, Πράσινοι και FDP).
Η γερμανική πολιτική έχει τη φήμη ότι είναι σταθερή, προβλέψιμη και βαρετή. Όχι αυτή τη φορά όμως.
Ξεκινάει το πόκερ
Ανάλυση από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Γερμανία ήθελε αλλαγή - αλλά και πάλι όχι πραγματικά, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις από όσες απαντούν.
«Οι Γερμανοί λαχταρούσαν νέους ορίζοντες, αλλά τελικά δεν εμπιστεύονταν τον εαυτό τους», αναφέρεται επισημαίνοντας τους Γερμανούς που αλλάζουν γνώμη ενόψει των εκλογών και την ιστορική «αδυναμία» του άλλοτε ισχυρότερου κόμματος της Bundestag.
Πριν από αυτές τις εκλογές, έγινε αρκετός λόγος για το πώς θα άλλαζε η Γερμανία, ίσως δραματικά, μετά από τα 16 χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι ηγέτες των δύο κύριων κομμάτων προσπάθησαν να πλασαριστούν ως οι φυσικοί διάδοχοί της.
Η εκλογική διαμάχη «παίχτηκε» στο όριο, με τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας να παλεύουν για το προβάδισμα- συχνά και με διαφορά ενός κλάσματος της εκατοστιαίας μονάδας.
Τώρα, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (που κέρδισαν οριακά την ψήφο των Γερμανών) όσο και η συντηρητική ένωση CDU/CSU (που την έχασε οριακά) διεκδικούν το δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα δύο αντίπαλα κόμματα επιδιώκουν επίσης να προσεγγίσουν τους ίδιους εταίρους για το σχηματισμό συνασπισμού, γεγονός που καθιστά κομβικής σημασίας το ρόλο των Πρασίνων και των φιλελεύθερων του FDP. Έτσι είναι επίσης πιθανό οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης να είναι μια μακρά, πολύπλοκη διαδικασία.
Και όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει να πάει πουθενά καθώς θα παραμείνει υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας. Ως εκ τούτου τα συνταξιοδοτικά της σχέδια αναμένεται να «παγώσουν» μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και θεωρείται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Θα έρθει η αλλαγή;
Οι Γερμανοί μιλούν για αλλαγή, αλλά οι περισσότεροι λαχταρούν τη σταθερότητα.
Στο μεταξύ, κανένα από τα κόμματα που ελπίζουν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ριζοσπαστικό. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μετά από αυτές τις εκλογές στη Γερμανία θα επέλθει η περιορισμένη αλλαγή.
Ο τρόπος που ψήφισαν οι Γερμανοί υποδεικνύει ότι περίμεναν να τους κερδίσουν οι υποψήφιοι χωρίς να δίνουν αυτή τη φορά αυτόματα την ψήφο τους σε ένα κόμμα.
Η αποχώρηση της Μέρκελ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή σκηνικού καθώς με την ανακοίνωση της αποχώρησής της οι συντηρητικοί κινδύνευσαν να χάσουν ψηφοφόρους. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του CDU στις δύο τελευταίες εκλογές ήταν γυναίκες. Άλλοι που κανονικά απέφευγαν το κόμμα της Μέρκελ δήλωναν επίσης ότι έδιναν την ψήφο τους αποκλειστικά εξαιτίας της. Κι έτσι υπήρχε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.
Σύμφωνα με την Infratest Dimap, η ένωση CDU/CSU έχασε πάνω από δύο εκατομμύρια ψήφους σε αυτές τις εκλογές, ψήφοι που κινήθηκαν προς τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC