Πολιτική
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 08:08

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και η διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχεται ο Πούτιν για τον αγωγό. Την άλλη εβδομάδα η υπογραφή.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, γι' αυτό έχει στο πλευρό της την κοινωνία. Ομιλία Καραμανλή σήμερα για τα 3 χρόνια ΝΔ στην εξουσία.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.092 ευκαιρίες για εργασία. Όλες οι νέες θέσεις - Αναλυτικοί πίνακες.

* Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση βυθίζει τα πανεπιστήμια στην κρίση. Ψηφίζει μόνη της -με τον Μάνο- το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζει το τραπεζικό σκηνικό η ιστορική συμφωνία Σάλλα - Βγενόπουλου.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγγελέας στα Ταμεία της "παράγκας". Έρευνες για το κύκλωμα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3 χρόνια αποτελεσματικής δουλειάς. 7 Μαρτίου: Η Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης.

* ΕΘΝΟΣ: Κλειστές πόρτες για 80.000 νέους. Χιλιάδες κενές θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, παρά τις αλχημείες με τους εισακτέους.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια κυβερνητικού έργου και... η ΝΔ κόβει τούρτα, οι αγρότες την χώρα στα δύο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τι άλλαξε στην οικονομία στα τρία χρόνια ΝΔ. Κατέρρευσε η καταστροφολογία του ΠΑΣΟΚ που ανέπτυσσε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά σχολή.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πού και πόσοι σε κάθε σχολή ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πίνακες με τους εισακτέους - Οι πανελλαδικές το β' 15θήμερο Μαΐου.

* ΕΣΤΙΑ: Ο απολογισμός της τριετίας. Σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία.

* ESPRESSO: Τι δεν έχει πει η Θωμαή. Θρίλερ Βαρθολομαίου: Οι λεπτομέρειες της φρίκης.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποψίλωση ΤΕΙ του κέντρου υπέρ επαρχίας. Μειώνεται κατά 874 θέσεις ο συνολικός αριθμός εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το 2007.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Με αναμμένες μηχανές τα τρακτέρ... Η ΕΛ.ΑΣ. εμπόδισε τους αγρότες να κινηθούν προς τα Τέμπη. "Ξεσηκώθηκαν" για ΦΠΑ και επιδοτήσεις.

* ΤΑ ΝΕΑ: Μειώνουν θέσεις κόβουν μετεγγραφές. Ένας στους δύο υποψηφίους εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ.

* Η ΝΙΚΗ: Κεράκια με σκάνδαλα. Τη "Μαύρη Βίβλο" για τα 3 χρόνια της κυβέρνησης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενίσχυση του αγώνα για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Συζήτηση στη Βουλή για το νόμο-πλαίσιο.

* Η ΧΩΡΑ: Παρατείνεται έως τις 2 Απριλίου η ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη στο ΙΚΑ με απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης.

* City Press: ΙΚΑ: Διπλό αδιέξοδο στα ταμεία.

* Metro: Περισσότεροι εισακτέοι στην περιφέρεια. Μείωση 874 θέσεων σε σχέση με πέρυσι.

* Metropolis: 82.394 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ένας στους δύο εκτός ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων ανά σχολή.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Αηδιασμένος τα βροντάω και φεύγω...". Παραίτηση-βόμβα από τον πρόεδρο του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών υπολογιστών.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παράθυρο" για προσλήψεις στο δημόσιο. Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις μονίμων και εποχικών.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απολογισμός για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ.

Εισακτέοι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αποδυναμώνονται τα μεγάλα κεντρικά ΤΕΙ με 1.950 θέσεις λιγότερες από πέρυσι και ταυτόχρονα ενισχύονται τα περιφερειακά, τα οποία είχαν δεχθεί πλήγμα απώλειας σπουδαστών με τη θέσπιση ως ορίου εισαγωγής της βάσης του 10. Αυτό συνάγεται από την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Σύμφωνα με τη metro "την υπόσχεση ενίσχυσης των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τήρησε η κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Ειδικότερα, στα ΑΕΙ οι θέσεις εισακτέων είναι 37.200 (αυξήθηκαν κατά 435 σε σχέση με το 2006) και στα ΤΕΙ είναι 41.310 (μειώθηκαν κατά 960 σε σχέση με πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων των ΑΣΠΑΙΤΕ".

H Metropolis αναφέρει ότι "συνολικά 82.394 θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. 435 περισσότεροι στα πανεπιστήμια και 960 λιγότεροι στα ΤΕΙ. Φυσικά, αν σταματήσουν οι καταλήψεις που, όπως λένε στη "Μ" ξένοι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στην Ελλάδα, είναι η πρώτη λέξη που έμαθαν".

H Espresso γράφει ότι "στα ίδια επίπεδα με πέρσι διατηρείται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση, με τη διαφορά ότι φέτος "κόβονται" θέσεις από τα κεντρικά ΤΕΙ και αυξάνονται εκείνες των περιφερειακών. Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούν να δεχθούν 82.394 νέους φοιτητές, έναντι 83.268 το 2006".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μείωση θέσεων στα κεντρικά ΤΕΙ και μεταφορά τους στα ΤΕΙ της περιφέρειας, όπου όμως θα μείνουν ...κενές λόγω της βάσης του δέκα, έφερε η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων. Επίσης το υπουργείο Παιδείας μελετά κατάργηση των μετεγγραφών, παρότι με τον τρόπο αυτό αυξάνει τη ζήτησή τους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο ένας στους δύο υποψηφίους θα εισαχθεί φέτος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μείνουν 62.177 υποψήφιοι (χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που θα κοπούν, λόγω βαθμολογικής βάσης). Το υπουργείο Παιδείας ενίσχυσε περιφερειακές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ μείωσε τις θέσεις των εισακτέων στις μεγάλες σχολές του κέντρου. Προβληματισμένο εμφανίζεται το μέλλον των μετεγγραφών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι " καλά νέα για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο αριθμός των διαγωνιζομένων μειώνεται κι αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες επιτυχίας. Ο "Ε.Τ." δημοσιεύει σήμερα τους αναλυτικούς πίνακες με τους εισακτέους ανά σχολή και τις περσινές βάσεις".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "στα περσινά επίπεδα οι θέσεις στις περιζήτητες σχολές. Περισσότεροι εισακτέοι στα παιδαγωγικά τμήματα".

Ταμεία

H City Press γράφει: "20.000 επιχειρήσεις μπήκαν ήδη στο πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Προθεσμία έως τις 2 Απριλίου για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα. Τα ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ εισπρακτικής αδυναμίας, αύξησης κόστους παροχών και κακής διαχείρισης των αποθεματικών. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας εφετών για την αγορά ομολόγων από το ΤΕΑΔΥ".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "στον εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος της σκανδαλώδους διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από τη χρηματιστηριακή Ακρόπολις μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει πεισθεί ότι πίσω από τις συναλλαγές κρύβονται "μίζες".

Καραμανλής

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "προχωράμε με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις, έχοντας στο πλευρό μας την κοινωνία". Το μήνυμα αυτό στέλνει το πρωί από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής και θα τονίσει ότι στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης, που συμπληρώνονται σήμερα, έγιναν πολλά αλλά θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα, ώστε "να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι η Ελλάδα εισήλθε στον δρόμο των ριζοσπαστικών τομών, στον δρόμο της ταχείας ανάπτυξης, με σύνθεση απόψεων, διάλογο, συναίνεση και κοινωνική ευαισθησία".

Νέα Δημοκρατία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στις εθνικές οδούς και με τους καθηγητές και τους φοιτητές να οργανώνονται για το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, θα γιορτάσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία τα τρία χρόνια στην εξουσία. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να κάνει, σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "στις 7 Μαρτίου 2004 ο Κώστας Καραμανλής έλαβε από τον ελληνικό λαό την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, με την οποία θα προχωρούσε ο τόπος μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η χώρα έχει αλλάξει πρόσωπο. Το στοίχημα της οικονομίας και της ανάπτυξης κερδίζεται και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προωθούνται".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "οριστικά και στο παρελθόν ανήκει η εποχή του "βολέματος" των "ημετέρων" και της σπατάλης του δημοσίου χρήματος που διέλυσε την Οικονομία παρουσιάζοντας ελλείμματα τριτοκοσμικής χώρας. Με τη συμπλήρωση τριών ετών διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι αναβαθμίζουν την ελληνική Οικονομία και αναγνωρίζουν τις προόδους της".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά την τριετία αυτή της Νέας Δημοκρατίας σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία. Μακάρι να μπορούσε να επιτευχθή ανάλογη πρόοδος και σε άλλους τομείς, όπως είναι η Παιδεία και η λειτουργία του Δημοσίου. Όμως είναι τέτοια η αντίστασις, ώστε η πρόοδος δεν είναι εύκολη υπόθεσις".

Παιδεία

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "άρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και δε θα πάρει μέρος στην κατ' άρθρο συζήτηση, γιατί το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις, σηματοδοτώντας με αυτή τη στάση του την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την κατάργησή του".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση, χωρίς να ακούει τη βουή των πανεπιστημίων, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των Συγκλήτων, προχωρεί μόνη της στην ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου Γιαννάκου για τα πανεπιστήμια. Οδηγεί έτσι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε μακρόχρονη κρίση και όχι στην αναβάθμισή τους όπως ισχυρίζεται".

Αγρότες

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "με το μέτωπο της παιδείας ανοιχτό, έναν ακόμη πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η εξέγερση των αγροτών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία -χωρίς τη συμμετοχή, σε αυτή τη φάση, των αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ- με κύρια αιτήματα την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και την άμεση καταβολή επιδοτήσεων".

"Βίβλος Αναξιοπιστίας"

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "τη "Βίβλο Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης παρουσιάζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, στην επέτειο των τριών χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ, που σημαδεύεται από σκάνδαλα, με το θέμα των ασφαλιστικών Ταμείων να κυριαρχεί. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει την πολιτική ευθύνη του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη και καλεί τον Κ. Καραμανλή να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "προκηρύσσονται 7.092 θέσεις για προσλήψεις. Αναλυτικά: 2000 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 1.500 στις νομαρχίες, 863 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 307 στον ΟΣΕ, 124 σε νοσοκομεία, 100 στον ΟΠΕΓΕΠ, 100 στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, 100 στο Δήμο Αιγάλεω".

Πούτιν

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η ιστορική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Το έργο, που θα αλλάξει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έχει μήκος 288 χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2008 και έως το 2011 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του".

Τράπεζες

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αλλάζει το τραπεζικό σκηνικό η ιστορική συμφωνία του Μιχάλη Σάλλα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, όπως εκφράστηκε με την μεταβίβαση στην Marfin του 8% των μετοχών της τράπεζας Κύπρου και την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για τα καταστήματα λιανικής της Marfin στην Αγγλία με στόχο να περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς".

ΙΚΑ

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "έως τις 2 Απριλίου 2007 παρατείνεται η ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους που προκλήθηκε έως την 31η Οκτωβρίου 2006".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ