Κόσμος
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 07:54

Μάριο Ντράγκι: Η νέα δύναμη στην E.E., μετά τις γερμανικές εκλογές

Η σκηνή εντυπωσιακή: Ορθιοι οι Ιταλοί βιομήχανοι να χειροκροτούν και να επευφημούν τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. «Δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια ένας πρωθυπουργός να γίνεται δεκτός με standing ovation στη Γενική Συνέλευση της Confindustria (Ενωσης Βιομηχάνων), γράφει η Corriere della Sera. Χωρίς υπερβολή έκλεψε την παράσταση ο «Σούπερ Μάριο» κάνοντας τον απολογισμό της μόλις οκτάμηνης θητείας του στην πρωθυπουργία, αλλά και περιγράφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα χρόνια.

Η σκηνή εντυπωσιακή: Ορθιοι οι Ιταλοί βιομήχανοι να χειροκροτούν και να επευφημούν τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. «Δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια ένας πρωθυπουργός να γίνεται δεκτός με standing ovation στη Γενική Συνέλευση της Confindustria (Ενωσης Βιομηχάνων), γράφει η Corriere della Sera. Χωρίς υπερβολή ,έκλεψε την παράσταση ο «Σούπερ Μάριο» κάνοντας τον απολογισμό της μόλις οκτάμηνης θητείας του στην πρωθυπουργία, αλλά και περιγράφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα χρόνια.

Και το έκανε μπροστά σε ένα κοινό που, μέσω του  προέδρου των βιομηχάνων, Κάρλο Μπονόμι, του ζητούσε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. «Ελπίζω ,είπε ο πρόεδρος της Confindustria , ότι «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τρέχουσα θέση του». Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα, να μην επιτίθενται στη «συνοχή της κυβέρνησης». Φανερά ικανοποιημένος, ο Ντράγκι απάντησε με μία φράση στις επευφημίες: «Το σημαντικό είναι τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό σύμφωνο για τη χώρα».

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαταστάθηκε ο 74χρονος Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο πρώην τραπεζίτης κλήθηκε από την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας να βγάλει τα …κάστανα από τη φωτιά, μεσούσης της πανδημίας.Και η αποδοχή που έχει σήμερα ,δείχνει ότι τα έχει καταφέρει. Ο λόγος; «Πρώτα απ 'όλα, έδωσε στην πολιτική τη σοβαρότητα και τη συνέχεια που χρειάζεται επειγόντως η χώρα, με τις αμέτρητες κυβερνητικές αλλαγές από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», γράφει η γερμανική Handelsblatt και προσθέτει : «Ο Ντράγκι έστειλε ένα σήμα στις Βρυξέλλες: Αγαπητή Ευρώπη, μπορείτε να μας εμπιστευτείτε ξανά»!

Δύο προτεραιότητες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε από την αρχή δύο προτεραιότητες: να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού και να «ξαναγράψει» το σχέδιο για το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ευρώπης. Πέτυχε και στα δύο: Σήμερα η Ιταλία είναι μία από τις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο στο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών. Από το ταμείο ανασυγκρότησης, η Ιταλία θα λάβει επίσης περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια ευρώ ,περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με στόχο την Πράσινη Μετάβαση και την ανάπτυξη του πιο φτωχού ,Ιταλικού Νότου. «Δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων ετών, πρωτίστως  τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον προστατευτισμό, αλλά και την πιθανή αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, τη σταδιακή αποδυνάμωση των δημοσιονομικών κινήτρων », λέει ο Ντράγκι. «Είναι η απαραίτητη αλλαγή του ρυθμού που δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν το Σύμφωνο Ανάπτυξης της Ιταλίας, που όλοι θέλουν στα λόγια, δεν γεμίσει με συγκεκριμένα γεγονότα. Αυτό ισχύει για τις εταιρείες αλλά και για τα συνδικάτα και τις πολιτικές δυνάμεις. Η έκκληση προς έναν ισχυρότερο Νότο, δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια γιγαντιαία εισροή πόρων προς ένα τμήμα  της χώρας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα  χρηματοδοτικά εργαλεία  ενοποίησης των μισθών και την καλύτερη προστασία εκείνων που χάνουν τη δουλειά τους», τόνισε ο Ντράγκι από το βήμα της Confindustria.

Το δίδυμο γίνεται… τρίο 

Αν και γεννήθηκε δύο χρόνια μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ο πολιτικά άπειρος πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης, φιλοδοξεί ν` αλλάξει όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και την Ευρώπη στην μετά -Covid εποχή. Χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες. Με την καγκελάριο Μέρκελ να αποχωρεί από το πολιτικό σκηνικό και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν μέσα στην… αβεβαιότητα , καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τον προσεχή Απρίλιο, ο Ντράγκι εμφανίζεται ως ο πιο σταθερός  στυλοβάτης του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο που οδηγεί την Ευρώπη , έχει γίνει τρίο με τον Ντράγκι», γράφει η Tagesschau.

Στους πολιτικούς κύκλους της Ρώμης, ο Ντράγκι θεωρείται ήδη ο νόμιμος διάδοχος της Μέρκελ. Κάτι το  οποίο φυσικά ίσως φαντάζει υπερβολικό, βέβαια επειδή από οικονομική άποψη η Ιταλία εξακολουθεί να είναι μια χώρα σε κρίσης,με ένα εξωτερικό χρέος στο 160% του ΑΕΠ, αλλά με μια διαρκώς αυξανόμενη ανάπτυξη.  «Θέλω να είμαι πολύ σαφής» ,είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να αλλάξουν …Η γραμμή μου  είναι ότι  ακόμη και οι ισχύοντες προσωρινά κανόνες χαλάρωσης του Συμφώνου είναι ανεπαρκείς, ήταν και ήταν περισσότερο για την έξοδο από την πανδημία. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην Ευρώπη. 

Ο Ντράγκι δεν έχει καν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη μέχρι σήμερα. Τα ιταλικά ΜΜΕ βρίσκονται σε απόγνωση, δεν υπάρχουν πλέον  αποκλειστικές κυβερνητικές ειδήσεις.  Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Τζιοβάνι Ορσίνα ,λέει ότι ο Ντράγκι ξεχωρίζει από τη μακρά σειρά των προκατόχων του : "Εχει πολύ καλές δεξιότητες, αξιοσημείωτη ικανότητα χρήσης της εξουσίας και υψηλή διεθνή θέση. Αυτό είναι σχεδόν μοναδικό πλεονέκτημα όταν  τον συγκρίνουμε με τους πρωθυπουργούς των τελευταίων ετών», τονίζει ο Ορσίνα

Ηρθε για να μείνει

Ο Ιταλός καθηγητής εξηγεί ότι ο Ντράγκι εξακολουθεί να επωφελείται από το γεγονός ότι κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια εποχή, κατά την οποία τα κόμματα της Ιταλίας δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας. «Τα κόμματα  έχουν αναθέσει την επίλυση μιας κρίσιμης  κατάστασης σε ένα εξωτερικό πρόσωπο που έχει τώρα μεγάλη ελευθερία δράσης για αρκετούς μήνες», τονίζει ο Ιταλός καθηγητής. Στην Ευρώπη, σχεδόν αναπόφευκτα, θα αναλάβει  πρωταγωνιστικό ρόλο ενόψει της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία. Ο «Σουπερ Μάριο ήρθε στην πολιτική για να μείνει ,είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε υπό κάποια άλλη ιδιότητα», λέει ο καθηγητής Ορσίνα. Τον εκτιμούν ιδιαίτερα και στην Αμερική, καθώς ο Ντράγκι δεν κρύβει ότι εμπνέεται από την «αμερικανική άνοιξη» του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Μιχάλης Ψύλος