Το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας (AUKUS) χαρακτήρισε «προσβολή για έναν εταίρο του ΝΑΤΟ» ο Κρίστοφ Χόισγκεν, σύμβουλός της Άνγκελα Μέκρελ για πολλά χρόνια σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας (AUKUS) χαρακτήρισε «προσβολή για έναν εταίρο του ΝΑΤΟ» ο Κρίστοφ Χόισγκεν, σύμβουλός της Άνγκελα Μέκρελ για πολλά χρόνια σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Ένας από τους πιο γνωστούς και πιο έμπειρους διπλωμάτες της Γερμανίας, ο Χόισγκεν έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ, η οποία ξεκίνησε την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Μεταπήδησε από την καγκελαρία για να γίνει πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ το 2017 και υπηρέτησε στη θέση. για τέσσερα χρόνια.
Την ώρα που η «κρίση των υποβρυχίων» οδηγείται προς εκτόνωση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Χόισγκεν μιλώντας στους Financial Times κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι αντιμετωπίζει τους συμμάχους με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το νέο σύμφωνο ασφαλείας έχει οδηγήσει σε «μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης» στη κυβέρνηση Μπάιντεν. «Και δεν ξέρω αν αυτή η απώλεια έχει αντισταθμιστεί αρκετά από την υποτιθέμενη αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια πιο έντονη δημόσια επίπληξη των ΗΠΑ από τη Γερμανία σχετικά με την υπόθεση AUKUS. Δημόσια η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει συγκρατηθεί στην κριτική της προς την Ουάσινγκτον, αν και ιδιωτικά, οι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο Παρίσι.
Χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του AUKUS «ακόμη πιο εκνευριστική», ο Χόισγκεν εξήγησε ότι κάποιος θα περίμενε από τον Μπάιντεν, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι θα υιοθετούσε ένα διαφορετικό στυλ στον Τραμπ, όσον αφορά τη συνεργασία με τους εταίρους του.
Μιλώντας επίσης στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Χόισγκεν έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της συμφωνίας του AUKUS και της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Και στις δύο περιπτώσεις, είπε, «η συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα με την υπόσχεση να συντονιστεί στενά με τους συμμάχους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι ήταν «κατανοητό» ότι ο Μπάιντεν ήθελε να «μειώσει το υψηλό κόστος που σχετίζεται με την ανάπτυξη του Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σπίτι του». Αλλά «αυτό δεν δικαιολογούσε την απόσυρση όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει ο προκάτοχός του Τραμπ, χωρίς να συντονιστεί με τους συμμάχους του», πρόσθεσε.
Στις δηλώσεις του υποστήριξε τέλος ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει τη στρατιωτική της αποστολή στο Μάλι, όπου διατηρεί περίπου 1.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές προσπάθειες εκπαίδευσης, εάν η διακυβέρνηση στη βορειοδυτική αφρικανική χώρα δεν βελτιωθεί. Όπως είπε, το Βερολίνο πρέπει να μάθει τα μαθήματα της 20ετούς ανάπτυξής του στο Αφγανιστάν.
naftemporiki.gr