Πολιτική
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 17:45

Βουλή - Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του νέου διοικητή του ΙΚΑ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η τοποθέτηση του νέου διοικητή του ΙΚΑ, Γιώργου Μέργου. Υπέρ της πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ λευκό ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες του για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Μέργος τόνισε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του, η μείωση του διοικητικού κόστους και η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

«Το στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε είναι να αλλάξουμε την εικόνα που έχει σήμερα το ΙΚΑ, που είναι ένας οργανισμός δαιδαλώδης, μη φιλικός προς τους ασφαλισμένους, όπου οι θυσίες των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν πιάνουν τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το θέμα των φαρμακευτικών δαπανών, ο νέος διοικητής σημείωσε ότι την τελευταία διετία αυξάνεται με ρυθμό 8% κάθε χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την εικόνα των ταμείων του ΙΚΑ, ο κ. Μέργος ανέφερε ότι οι δαπάνες για τον κλάδο υγείας υπερβαίνουν τα 3,5 δισ ευρώ, όταν, όπως είπε, οι εισφορές των ασφαλισμένων ανέρχονται σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο κ. Μέργος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος συνταγογράφησης των φαρμάκων.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των προμηθειών που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου, ο νέος διοικητής ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να γίνει επανέλεγχος των σχετικών συμβάσεων, αφού όπως είπε, είχε γίνει προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, κατέθεσε πίνακα όλων των προληπτικών ελέγχων των προμηθειών που έγιναν από το Ελεγκτικό Συνέδριο τα τελευταία τρία χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ