Ο Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη ως πρόεδρος των ΗΠΑ σκιαγράφησε το αμερικανικό όραμα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις παγκόσμιες συμμαχίες, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας σε μια στιγμή που οι σχέσεις με ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ είναι τεταμένες λόγω της συμφωνίας AUKUS.
Ο Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη ως πρόεδρος των ΗΠΑ σκιαγράφησε το αμερικανικό όραμα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις παγκόσμιες συμμαχίες, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας σε μια στιγμή που οι σχέσεις με ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ είναι τεταμένες λόγω της συμφωνίας AUKUS.
Ο κ. Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της αλλαγής αποφεύγοντας τις ένοπλες συγκρούσεις μετά από δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή. «Καθώς κλείνουμε αυτήν την περίοδο του αδυσώπητου πολέμου, ανοίγουμε μια νέα εποχή αδυσώπητης διπλωματίας», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος - από την πανδημία του κορωνοϊού έως την κλιματική αλλαγή - μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη συνεργασία των χωρών με διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Ο κόσμος, είπε, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία του.
«Η κοινή μας θλίψη είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι το συλλογικό μας μέλλον θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε την κοινή μας ανθρωπότητα και να ενεργούμε μαζί», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στα εκατομμύρια των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προέβλεψε μάλιστα ότι η επόμενη δεκαετία «θα καθορίσει κυριολεκτικά το μέλλον μας».
Δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο
Ο κ. Μπάιντεν ενθάρρυνε επίσης τον ανταγωνισμό μεταξύ ανερχόμενων δυνάμεων, αλλά τόνισε ότι «δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή έναν κόσμο χωρισμένο σε άκαμπτα μπλοκ». «Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου έχουν καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να διαχειρίζονται προσεκτικά τις σχέσεις τους, ώστε να μην καταλήγουν από τον υπεύθυνο ανταγωνισμό στη σύγκρουση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε επίσης ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε αυτό το καλοκαίρι που προέτρεπε τους Ταλιμπάν να παρέχουν ασφαλή διέλευση σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Ο ίδιος ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των «δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών να χρησιμοποιούν πλήρως τα ταλέντα τους».
Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και να καταπολεμούν την τρομοκρατία, αλλά υποστήριξε ότι κάθε στρατιωτική αποστολή πρέπει να έχει σαφείς στόχους, τη συγκατάθεση του αμερικανικού λαού και των συμμάχων των ΗΠΑ. «Η στρατιωτική δύναμη πρέπει να είναι το έσχατο εργαλείο μας, όχι το πρώτο μας », είπε.
Μετά την συμφωνία AUKUS που έχει στόχο αντιμετωπίσει την Κίνα και ενώ ετοιμάζεται να προεδρεύσει σε μια συνάντηση του Λευκού Οίκου την Παρασκευή με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών Quad - Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες - μια συμμαχία που θεωρείται εν μέρει ως αντίσταση κατά της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας, ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε την Κίνα ονομαστικά στην ομιλία του αλλά η χώρα ήταν το θέμα των παρατηρήσεων του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε διαφανείς και βιώσιμες επενδύσεις σε παγκόσμιες υποδομές, επικρίνοντας έργα που είναι «χαμηλής ποιότητας ή τροφοδοτούν τη διαφθορά» σε μια σιωπηρή επίπληξη της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου. Η Ομάδα των Επτά πλουσίων χωρών παρουσίασε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών νωρίτερα φέτος που ονομάζεται Build Back Better World.
Παράλληλα, επιδιώκοντας να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε το ενδιαφέρον του να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015, εάν το Ιράν είναι πρόθυμο να κάνει το ίδιο.
Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή του για λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Μάλιστα έδωσε έμφαση στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, δεσμευόμενος ότι οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταματήσουν την πείνα και να επενδύσουν σε συστήματα τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «πιο στενό σύμμαχο από την Αυστραλία»
Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης στη Νέα Υόρκη με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, στη διάρκεια μιας επίσκεψης που και οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη μακροχρόνια συνεργασία των χωρών τους.
Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τους νέους δεσμούς ασφαλείας τους μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει στην Καμπέρα προηγμένη τεχνολογία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στενότερο ή πιο αξιόπιστο σύμμαχο από την Αυστραλία», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Αργεί η εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ
Μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης.
Στη συνάντηση ο κ. Μπάιντεν υποβάθμισε τις πιθανότητες να μεσολαβήσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει δηλώσει ότι αποτελεί προτεραιότητά της η επίτευξη συμφωνίας μόνο με τις ΗΠΑ. Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για μια μελλοντική συμφωνία πλήρους ελεύθερου εμπορίου».
Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ συζήτησαν επίσης για το Αφγανιστάν, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο πριν από τις συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για το εμπόριο «λίγο», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να το δουλέψουμε».
Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον είχε επίσης υποβαθμίσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται πολύ σκληρά».
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του κ. Τζόνσον με τον κ. Μπάιντεν ήρθε μια μεγάλη αλλαγή στρατηγικής καθώς όπως αναφέρει, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη συμμετοχή σε μια υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά, ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες για μια ειδική συμφωνία.
naftemporiki.gr