Τα… ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν κράτησαν πολύ και η Άγκυρα, έπειτα από μία καλοκαιρινή «ανάπαυλα», επιστρέφει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα αποσπασματικό περιστατικό, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Τα… ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν κράτησαν πολύ και η Άγκυρα, έπειτα από μία καλοκαιρινή «ανάπαυλα», επιστρέφει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα αποσπασματικό περιστατικό, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.
Ουσιαστικά, ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά πως οι ευρύτερες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα (για παράδειγμα, τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, αλλά και η μεταφορά του διεθνούς ενδιαφέροντος στον νότιο Ειρηνικό) δίνουν περιθώριο για έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις με ισχυρούς παίκτες (για παράδειγμα, «κοιτά» προς τις ΗΠΑ), αλλά και να κλείσει μέτωπα στην ευρύτερη «γειτονιά» (όπως φαίνεται από το επιχειρούμενο άνοιγμα στην Αίγυπτο).
Ωστόσο, παρά το ότι ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στη διεθνή σκηνή, είναι εμφανές πως δεν σκοπεύει να αλλάξει ρότα απέναντι στην Αθήνα. Μάλιστα, ενώ στη θεωρία εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διαλόγου, στην ουσία με τις κινήσεις που κάνει ναρκοθετεί την όλη διαδικασία. Απλά επιχειρεί -χωρίς πάντως επιτυχία- ένα blame game, ώστε να δείξει πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την αλλαγή της στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας του. Η γειτονική χώρα οδεύει προς εκλογές το 2023 -ή και νωρίτερα αν γίνει κάποια έκπληξη-, με τα «φτερά» του Τούρκου προέδρου να είναι ψαλιδισμένα στις δημοσκοπήσεις.
Επομένως θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το επόμενο διάστημα να συνεχίσει να προκαλεί με τις κινήσεις του στο Αιγαίο και στην Κύπρο προκειμένου να συσπειρώσει το εσωτερικό του ακροατήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη ενός χιλιοπαιγμένου έργου...