Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 17:20

Επηρεάζει το φως της Σελήνης τον ύπνο μας;

Νέα μελέτη συνδέει την ποιότητα του ύπνου με τις φάσεις φωτεινότητας της Σελήνης με τους άνδρες να επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες.

Ο ύπνος αποτελεί μια από τις πλέον βασικές ανθρώπινες λειτουργίες και αν και αποτελεί μόνιμο αντικείμενο ερευνών στην επιστημονική κοινότητα είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε για τους μηχανισμούς τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία θέλησαν να διαπιστώσουν αν και πώς μπορεί να επηρεάζει η Σελήνη τον ύπνο των ανθρώπων. Σχεδίασαν μια μελέτη στην οποία πήραν 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τον ύπνο των εθελοντών σε διάφορες φάσεις της Σελήνης. Εστίασαν την προσοχή τους κυρίως στη φάση που η φωτεινότητα της Σελήνης αυξάνεται (Αύξων Αμφίκυρτος) και στη φάση που η φωτεινότητα αρχίζει να μειώνεται (Φθίνων Αμφίκυρτος).

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science of the Total Environment» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν κακής ποιότητας ύπνο κατά τη φάση της αυξημένης φωτεινότητας και κοιμούνται καλύτερα στη φάση της μειωμένης φωτεινότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα εντονότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Μια αρχική εκτίμηση για τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο σεληνιακό φως όταν αυξάνεται η φωτεινότητα του κρατώντας μας ξύπνιους. Η εξήγηση στο γιατί το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στους άνδρες δίνεται από παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών είναι πιο ευαίσθητοι στο φως που υπάρχει στο περιβάλλον από τον εγκέφαλο των γυναικών.

Η πιθανότητα η Σελήνη να επηρεάζει με κάποιους τρόπος τον ύπνο των ανθρώπων αποτελεί αντικείμενο έρευνας αλλά και διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα εδώ και πολύ καιρό με όσους αρνούνται ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση να μιλάνε για «ψευδοεπιστήμη». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους είναι στέρεα όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης αλλά τονίζουν ότι δεν έχουν απάντηση για το πώς ύπνος και Σελήνη συνδέονται μεταξύ τους.