Κόσμος
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 14:38

Οι στόχοι της ομιλίας του Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπερασπιστεί την άτακτη απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την Τρίτη σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο η αμερικανική πολιτική να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη κινεζική δύναμη και την κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπερασπιστεί την άτακτη απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την Τρίτη σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο η αμερικανική πολιτική να επικεντρωθεί στην αυξανόμενη κινεζική δύναμη και την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπάιντεν θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον Ιανουάριο. Αντιμετωπίζει κριτική για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και τον χειρισμό μιας συμφωνίας υποβρυχίων στην Αυστραλία (AUKUS) που εξόργισε τη Γαλλία, βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Ο κ. Μπάιντεν ελπίζει να παρουσιάσει μια υπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αξιόπιστος σύμμαχος των εταίρων τους σε όλο τον κόσμο μετά από χρόνια πολιτικών «Πρώτα η Αμερική» που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Αμερική επέστρεψε. Πιστεύουμε στα Ηνωμένα Έθνη και την αξία τους», είπε το βράδυ της Δευτέρας πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν «θα αναφέρει το γιατί η επόμενη δεκαετία θα καθορίσει το μέλλον μας, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά για την παγκόσμια κοινότητα, και θα μιλήσει ... για τη σημασία της -Δημιουργώντας τις συμμαχίες μας μετά τα τελευταία χρόνια », δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη.

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν θα είναι πως «ο τερματισμός του πολέμου στο Αφγανιστάν έκλεισε ένα κεφάλαιο που εστιάζει στον πόλεμο και ανοίγει ένα κεφάλαιο που εστιάζει στην στοχευμένη, αποτελεσματική, εντατική αμερικανική διπλωματία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν άφησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αγωνίζονται, ενώ η αστραπιαία ανάληψη των Ταλιμπάν ανάγκασε μια τεράστια παγκόσμια επιχείρηση εκκένωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμφωνία υποβρυχίων που υπονόμευε το γαλλικό σχέδιο να τροφοδοτήσει την Αυστραλία με δώδεκα υποβρύχια με κινητήρα ντίζελ.

Η Γαλλία εξοργίστηκε γιατί ο Μπάιντεν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο για την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η πυρηνική πρόωση θα επέτρεπε στο ναυτικό της Αυστραλίας να λειτουργεί πιο αθόρυβα, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, και θα παρέχει αποτροπή στον Ινδο-Ειρηνικό. Διαβάστε περισσότερα

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Μόρισον στη Νέα Υόρκη μετά την ομιλία του και θα καθίσει με τον Τζόνσον στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Τρίτης.

Επιδιώκει να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να διευκολύνει τις ανησυχίες του, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία με την Αυστραλία.

«Ανταγωνισμός αλλά όχι Ψυχρός Πόλεμος»

Ένα κεντρικό επίκεντρο της προεδρίας Μπάιντεν ήταν η αντιμετώπιση της Κίνας. Οι συναντήσεις και οι παρατηρήσεις του  αυτήν την εβδομάδα θα έχουν ως στόχο να στείλουν το μήνυμα ότι αυτή είναι μια εποχή «έντονου ανταγωνισμού με μεγάλες δυνάμεις, αλλά όχι νέου Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ο κ. Μπάιντεν θα αυξήσει επίσης τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή και τις δωρεές εμβολίων για τον COVID-19, είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Ο Μπάιντεν θα συγκαλέσει μια εικονική σύνοδο κορυφής για τον COVID-19 από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη στο περιθώριο της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζο Μπάιντεν θα προεδρεύσει σε μια συνάντηση του Λευκού Οίκου την Παρασκευή με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών Quad - Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες - μια συμμαχία που θεωρείται εν μέρει ως αντίσταση κατά της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters