Κόσμος
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2007 17:31

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, γιατί κατακεραυνώνει το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη Τρίτη να αναστείλουν επί ένα χρόνο τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, εκτιμώντας, ότι το Συμβούλιο «στερείται αξιοπιστίας από τότε που ιδρύθηκε».

Η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναφερόμενη στο θέμα αυτό, είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι «και η ίδια ήταν βαθειά πεπεισμένη πως το Συμβούλιο αυτοδυσφημίστηκε το καλοκαίρι, ασκώντας κριτική στο Ισραήλ για στην εισβολή των στρατευμάτων του στον Λίβανο», υπογράμμισε ο τρίτος στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών διαδέχθηκε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την οποία η Ουάσιγκτον, ήδη από της συστάσεως της, είχε λάβει αποστάσεις, κυρίως λόγω της δριμείας κριτικής που της είχε ασκήσει για τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

«Επί έναν ολόκληρο χρόνο το Συμβούλιο αναλώθηκε κατακεραυνώνοντας το Ισραήλ», συμπλήρωσε ο Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τέσσερις διαφορετικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχαν ως αντικείμενο το Ισραήλ και καμία δεν ασχολήθηκε με τη Βιρμανία, τη Ζιμπάμπουε, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

ASSOCIATED PRESS