Κόσμος
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 16:33

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν σημασία για την Ευρώπη

Η Ευρώπη ήταν τόσο απασχολημένη για να αποχαιρετήσει την Άνγκελα Μέρκελ που δεν έχει παρατηρήσει καν ότι ο «φιλελεύθερος φίλος της στον Καναδά θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα να κάνει το δικό του τόξο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Η Ευρώπη ήταν τόσο απασχολημένη για να αποχαιρετήσει την Άνγκελα Μέρκελ που δεν έχει παρατηρήσει καν ότι ο «φιλελεύθερος φίλος της στον Καναδά θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα να κάνει το δικό του τόξο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Οι βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας έχουν μετατραπεί σε έναν πολύ πιο σκληρό αγώνα από ό,τι περίμενε ο πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό και θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του μετά από σχεδόν έξι χρόνια στην εξουσία.

Ο Καναδός ηγέτης, ο οποίος ηγήθηκε μιας μειονοτικής κυβέρνησης, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, υποστηριζόμενες από ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αλλά το στοίχημά του σύντομα άρχισε να χάνεται καθώς οι Καναδοί άρχισαν απροσδόκητα να κοιτάζουν τον σχετικά άγνωστο συντηρητικό αντίπαλό του, Έριν Ο' Τουλ.

Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο, με κάθε δημοσκόπηση στο 30 % περίπου. Χάρη στις ιδιοτροπίες του εκλογικού συστήματος του Καναδά, οι περισσότερες προβλέψεις απαιτούν από τον κ. Τριντό να συνεργαστεί με μια άλλη κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια πιθανότητα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει έναν νέο πρωθυπουργό του Συντηρητικού Κόμματος στην Οτάβα, του οποίου η ατζέντα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Τζάστιν Τριντό.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην Οτάβα θα μπορούσε να προκαλέσει τρόμο στην Ευρώπη, η οποία έχει σταθερή σχέση με την κυβέρνηση του Τριντό, δίνοντας στο μπλοκ έναν προβλέψιμο εταίρο σε θέματα κλίματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τεχνολογίας, μετανάστευσης και άμυνας καθώς περιήλθε σε δύσκολες σχέσεις με άλλους βασικούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

CANZUK και εμπόριο

Τέσσερα χρόνια μετά τη σύναψη μιας σημαντικής εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά από τις Βρυξέλλες, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, δεν έχουν ακόμη φωτίσει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ή τη CETA - αφήνοντας σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες. Αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών έχουν καταθέσει αγωγές αμφισβητώντας τη συμφωνία.

Ο 48χρονος Ο' Τουλ δεν βλέπει την Ευρώπη ως άμεση προτεραιότητα για το εμπόριο. Η πλατφόρμα πολιτικής του περιέχει πολύ λίγες αναφορές στο εμπόριο με την ΕΕ, προτείνοντας αντίθετα την ενίσχυση των σχέσεων και των ανταλλαγών του Καναδά με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Κοινοπολιτείας και τις ΗΠΑ, όπου στοχεύει στην εναρμόνιση των κανονισμών για τα αγροτικά προϊόντα.

Έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει μια νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο - μια ομάδα που ονομάζεται CANZUK και υποστηρίζεται από πολλούς υποστηρικτές του Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει επίσης μια εμπορική συμφωνία και μια συνθήκη επενδύσεων με την Ινδία.

Ξεχωριστά, ο κ. Ο' Τουλ έχει υποσχεθεί να διευρύνει τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση, δημιουργώντας περισσότερους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και αρκετών χωρών στη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Ασία.

Για όλα τα σχέδια του κ. Ο' Τουλ, θα ήταν δύσκολο για αυτόν να απορρίψει την Ευρώπη, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με περισσότερα από 79 δισεκατομμύρια ευρώ αγαθών και υπηρεσιών που ανταλλάχθηκαν το 2020.

Η κλιματική αλλαγή

Ο ηγέτης των Συντηρητικών έχει υποδείξει ότι θα κάνει μια στροφή σε σχέση με τον Τζάστιν Τριντό όσον αφορά στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Ως μία από τις υψηλότερες ρυπογόνες χώρες ανά κάτοικο, ο Καναδάς υπό τον Τριντό άρχισε να εφαρμόζει φιλικές προς το κλίμα πολιτικές για να περιορίσει το αποτύπωμα της ισχυρής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τη σημαντική ώθηση σε τμήματα της χώρας. Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την αύξηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο Καναδάς στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 - με στόχο να μειώσει τις εκπομπές κατά 40 % σε 45 % κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Ο Ο' Τουλ θα επέστρεφε στον προηγούμενο στόχο του Καναδά να μειώσει τις εκπομπές κατά 30 % έως το 2030. Σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων ότι προωθεί τις κλιματικές φιλοδοξίες μόνο για να εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα, ενώ αφήνει την καναδική βιομηχανία πετρελαίου να υποχωρήσει.

Ενώ όντως κατέθεσε ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα - μια αλλαγή από την προηγούμενη προσέγγιση του κόμματός του - είπε επίσης ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα αναβιώσει τα νεκρά έργα αγωγών και θα κατασκευάσει νέα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατικές χώρες χρησιμοποιούν καναδικούς πόρους, όχι πόρους από τη Σαουδική Αραβία, τη Βενεζουέλα ή τη Ρωσία», είπε.

Το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο θέλει να προστατεύσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τους αποκλεισμούς διαδηλωτών αγωγών, να άρει τις απαγορεύσεις στα δεξαμενόπλοια πετρελαίου σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές και να ρίξει περισσότερα χρήματα σε υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικό αέριο.

Θέλει επίσης να περιορίσει την τιμή στον άνθρακα, ένα βασικό εργαλείο για τον περιορισμό των εκπομπών. Οι Συντηρητικοί θέλουν να μην ξεπερνούν τα 50 καναδικά δολάρια (33,40 ευρώ) ανά τόνο - από τα 40 καναδικά δολάρια που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση του κ. Τριντό έχει προγραμματίσει ετήσιες αυξήσεις έως 170 καναδικά δολάρια τον τόνο έως το 2030.

«Η προσέγγιση που βασίζεται στην αγορά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο ολοκληρωμένος εταίρος μας από τη Βόρεια Αμερική-οι Ηνωμένες Πολιτείες-δεν έχει ακόμη εθνικό σύστημα τιμολόγησης άνθρακα», αναφέρει η συντηρητική πλατφόρμα.

Στροφή στην Ασία

Αναδεικνύοντας τον Καναδά ως έθνος στον Ειρηνικό, η προεκλογική πλατφόρμα του Ο' Τουλ υποστηρίζει: «Είναι προς το συμφέρον του Καναδά να συμμετάσχουμε στους συμμάχους μας για να διασφαλίσουμε το μέλλον ενός ειρηνικού Ινδο-Ειρηνικού».

Η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Τριντό , ο οποίος ήταν πιο προσεκτικός όσον αφορά την ασιατική δύναμη, αντικατοπτρίζοντας την προσέγγιση που ακολουθήθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Την Πέμπτη, ο Έριν Ο' Τουλ είπε ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα πιέσει να συμμετάσχει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία στο πρόσφατα αποκαλυφθέν σύμφωνο άμυνας και τεχνολογίας. Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να συμμετάσχει στη συμμαχία Quad, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία.

«Ο Καναδάς γίνεται αμέτοχος υπό τον Trudeau», δήλωσε ο Ο' Τουλ σε προεκλογική εκστρατεία την Πέμπτη. «Γινόμαστε πιο διχασμένοι, ευημερούμε λιγότερο και ο κόσμος είναι ένα σοβαρό μέρος με προκλήσεις».

Αμφίρροπο αποτέλεσμα

Ακόμα κι αν το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τρουντό κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, θα αντιμετωπίσει ένα διχασμένο και ασταθές κοινοβούλιο, καθώς θα χρειαστεί να ζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα, όπως το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, το αυτονομιστικό Bloc Québécois και το Κόμμα των Πρασίνων.

Αυτό θα μπορούσε να τον κάνει πιο δύσκολο συνεργάτη για τις Βρυξέλλες και η αναταραχή που θα προκληθεί από ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την καναδική πολιτική.

«Μπορεί να μην έχουμε ένα σαφές αποτέλεσμα, οπότε μπορεί να επιστρέψουμε στις κάλπες την άνοιξη», δήλωσε ο Μάικλ Βέρνικ, πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Καναδά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico