Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ράλι των τιμών καταλογίζει η ΓΓ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική», στηλιτεύοντας πολιτικές επιλογές που κατέστησαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις πριν να ενσκήψει το διεθνές κύμα αυξήσεων. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με δημοσκοπικά στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (65%) απορρίπτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ράλι των τιμών καταλογίζει η ΓΓ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική», στηλιτεύοντας πολιτικές επιλογές που κατέστησαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις πριν να ενσκήψει το διεθνές κύμα αυξήσεων. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με δημοσκοπικά στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (65%) απορρίπτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η κυρία Γεροβασίλη επιρρίπτει δε στην κυβέρνηση «πολιτικό αμοραλισμό» και «αλαζονεία» και καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δίδαξε συναίνεση» όταν ισχυριζόταν στη Βουλή πως «το όνομα της Μακεδονίας ανταλλάχθηκε με τις συντάξεις».
Αναφορικά με την πανδημία εγκαλεί το υπουργείο Παιδείας πως «παίζει με την υγεία» μαθητών και γονιών και καλεί την κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Χαρακτηρίζει τέλος «μη αναστρέψιμη» τη φθορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ενώ σημειώνει ότι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία αναδιατυπώνεται και επαναβεβαιώνεται μέσα από τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
- Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις προκαλούν αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Γιατί επιμένετε να χαρακτηρίζετε αποτυχημένο το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης;
Όλγα Γεροβασίλη: Η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια της πανδημίας εξοπλισμένη χάρη στην οικονομική πολιτική της δικής μας κυβέρνησης. Τα 37 δισ. που παραδώσαμε, αποτέλεσαν το «μαξιλάρι» που απορρόφησε τους κραδασμούς των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε επί των ημερών μας, επέτρεψαν την μεγάλη ελάφρυνση του κόστους δανεισμού της χώρας. Επιπρόσθετα, λόγω της ανάγκης αύξησης των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, το Σύμφωνο Σταθερότητας που ελέγχει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης εδώ και δύο χρόνια έχει τεθεί σε αναστολή.
Με τη συνδρομή όλων αυτών των προϋποθέσεων, μπορεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ να δηλώνει πως «λεφτά υπάρχουν» γιατί τρέξαμε τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τον τουρισμό καλύτερα από το αναμενόμενο. Δίνουμε από αυτά που μας περισσεύουν”. Στη “Ναυτεμπορική”, τρεις ημέρες πριν από αυτή τη δήλωση, αναφερόταν ως κύρια είδηση πως το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας μας εκτινάχθηκε στο 209%. Οι οικονομικοί δείκτες λοιπόν δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς, πόσο μάλλον θριαμβολογίες. Επιπροσθέτως, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τα δομικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας οδηγούν στην περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνεται και η ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
Με το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης, προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση για τις οικονομικές συνέπειές της και προτείναμε συγκεκριμένα και κοστολογημένα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των λοκντάουν και της πανδημίας. Η απάντηση ήταν πως η κυβέρνηση θα δράσει...αργότερα. Αντίστοιχα συμπεριφέρεται σήμερα η κυβέρνηση και στο ζήτημα της εντεινόμενης ακρίβειας. Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας από τον Μάιο προειδοποιούσε για αυτή τη διεθνή τάση και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία. Σήμερα, το κύμα της ακρίβειας πλήττει οριζόντια την κοινωνία.
Όσο και να προσπαθούν στο Μαξίμου να κρύψουν τις συνέπειές των συνεχών αυξήσεων των τιμών, η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Η αύξηση στο κόστος της ενέργειας, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες, όσο και στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας. Είναι γεγονός πως και η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι ένα υπαρκτό παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο, η χώρα μας, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της ΝΔ ήταν ήδη “πρωταθλήτρια” Ευρώπης σε αυτό την άτυπη “κούρσα” τιμών, ενώ αναμένεται να καταγράψει και την μεγαλύτερη περαιτέρω αύξηση στο κόστος της ενέργειας.
Ο κίνδυνος περιθωριοποίησης μιας μεγάλης και δυναμικής μερίδας της κοινωνίας και της υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση. Φθάσαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και τα στελέχη της δηλώνουν «Ασφαλώς μας ανησυχεί το φαινόμενο και το παρακολουθούμε»! Η αντίδρασή της περιορίζεται στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με 150 εκατ. ευρώ για το επόμενο τρίμηνο. Οι πολίτες σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης των τελευταίων ημερών, ήδη απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ποσοστό που προσεγγίζει το 65%.
- Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα πάψει να επιδιώκει συναινέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση. Εσείς πως θα κινηθείτε; Συναινετικά ή πολωτικά;
Όλγα Γεροβασίλη: Έχει ιδιαίτερη αξία μια τέτοια δήλωση από έναν πολιτικό ο οποίος όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση δίδαξε τη "συναίνεση". Θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που δήλωσε από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων πως το όνομα της Μακεδονίας ανταλλάχθηκε με τις συντάξεις. Αντιλαμβάνομαι τη νοητική προσπάθεια όλων όσων προσπάθησαν να γυρίσουν το “παιχνίδι” των εντυπώσεων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την απόλυτη αποτυχία του δήθεν “επιτελικού” κράτους, ακόμη και με την επανάληψη επικίνδυνων εξωθεσμικών παιγνίων αποστασίας του ‘60. Πρέπει να ήταν κουραστικό εκείνο το διάστημα καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Έχω εξαντλήσει τις δυνατότητές μου να είμαι συναινετικός"!
Ο κ. Μητσοτάκης, και με αυτή την ευκαιρία, μας θύμισε αυτό με το οποίο συμφωνούμε απολύτως μαζί του: είμαστε δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι καθώς έχουμε εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες και σχέδια για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν ελάχιστους και εκλεκτούς.
Η δική μας προτεραιότητα είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη του συνόλου της κοινωνίας και η πορεία της Ελλάδας σε ένα κόσμο νέων προκλήσεων και ευκαιριών. Σε κρίσιμες στιγμές και θέματα όπως η υγειονομική κρίση και η πολιτική προστασία, η συναίνεση είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την αποτελεσματική επίλυσή τους. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα έπρεπε να διακρίνεται από συνέχεια στις πολιτικές που απαντούν σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτή διασφαλίζεται μέσα και από την επίτευξη πολιτικών συναινέσεων.
Ασφαλώς, συναίνεση δε σημαίνει υπακοή στις θέσεις του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι οι φθηνοί τακτικισμοί και οι κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις. Η δική μας στάση ήταν υπεύθυνη και ξεκάθαρη. Μπροστά στην πανδημία και τις συνέπειές της, ο Αλέξης Τσίπρας, δημόσια, επανειλημμένα, πρότεινε τη διακομματική συνεργασία για την αντιμετώπισή της στη χώρα μας. Αυτές οι προτάσεις δεν απαντήθηκαν ποτέ. Σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα, εκείνο της πολιτικής προστασίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον ενιαίο φορέα πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας.
Την πρόταση αυτή την επαναφέραμε και επί κυβερνήσεως ΝΔ. Ήταν αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων όλων των εμπλεκομένων, της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωνε τα πορίσματα της Έκθεσης Γκολντάμερ και της άξιζε σοβαρότερης αντιμετώπισης από εκείνη που της επιφύλαξε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Τί έπραξε; Ψήφισε έναν νόμο το Φεβρουάριο για να τον αναστείλει τον επόμενο μήνα η ίδια ως ανεφάρμοστο! Λίγο αργότερα, οι υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαίωναν τους πάντες πως τέτοια προετοιμασία για αντιπυρική περίοδο δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της χώρας. Το ταμείο έγραψε 1,5 εκ. στρέμματα καμένων δασών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον, δύο νεκροί, χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες και άστεγοι. Οι ευθύνες για τη διαχειριστική ανεπάρκεια αυτών των κρίσιμων ζητημάτων βαρύνουν εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της αλαζονείας και του πολιτικού αμοραλισμού της τα βιώνει ολόκληρη η κοινωνία.
- Ασκείτε κριτική στο υγειονομικό πρωτόκολλο του 50% συν 1 για τις σχολικές αίθουσες στην πανδημία. Τι αντιπροτείνετε για να στηριχθεί η δια ζώσης εκπαίδευση;
Όλγα Γεροβασίλη: Το δεύτερο σχολικό έτος της πανδημίας η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να καταλάβει τί ακριβώς συμβαίνει. Αδυνατεί να αναλογιστεί τα σφάλματά της που στοίχισαν ένα ακαδημαϊκό έτος με κλειστά σχολεία και σχολές. Στις ΗΠΑ, 252.000 παιδιά νόσησαν με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Εδώ, η κυβέρνηση παίζει με την υγεία περίπου 1 εκατομμύριου παιδιών και των οικογενειών τους. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα στοιβάζει σε τάξεις των 18-30 μαθητών. Πέρυσι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Κεραμέως είχαν νικήσει τον κορονοϊό με τις μάσκες - αλεξίπτωτα, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Φέτος, επειδή επανέλαβαν τον περσινό θρίαμβο, καταργούν και συγχωνεύουν σχολεία για ακόμη καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα!
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η Επιτροπή Ειδικών, η κοινή λογική, οι πάντες πλην ΝΔ, προτείνουμε ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών. Εάν αυτό δε γίνει και αυτή τη χρονιά που ήδη ξεκίνησε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σπάσει η κυβέρνηση σε βάρος των μαθητών το περσινό πανευρωπαϊκό ρεκόρ της για το μεγαλύτερο διάστημα με τα σχολεία κλειστά. Με εύλογη ανησυχία, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, καλέσαμε τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση γι’ αυτό το ζήτημα, με τη συμμετοχή των Εμπειρογνωμόνων. Απάντηση δεν πήραμε ποτέ!
- Η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον σημάδια φθοράς αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ανακάμπτει. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πειστικό «αφήγημα» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Όλγα Γεροβασίλη: Στην Ευρώπη, οι προοδευτικές δυνάμεις ισχυροποιούνται και διεκδικούν τη διακυβέρνηση σε χώρες που έως τώρα επικρατούσαν συντηρητικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί εκλογικά και κοινωνικά την κύρια πολιτική έκφραση της προοδευτικής παράταξης. Η σχέση μας με την κοινωνία αναδιατυπώνεται και επαναβεβαιώνεται μέσα από τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας, με σταθερή προσήλωση στο δημοκρατικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες. Η πανδημία διατάραξε προσωρινά την επαφή μας με τους πολίτες, βρήκαμε όμως τον τρόπο και διατηρήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας.
Μέσα και από την ψηφιακή πλατφόρμα iSYRIZA, οργανώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα επιτυχημένα δράσεις, ευρείες διαβουλεύσεις και εσωκομματικές διαδικασίες. Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας και το παρουσιάσαμε αναλυτικά σε ανοικτές διαδικτυακές εκδηλώσεις αναλύοντας διεξοδικά τις θέσεις μας για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τις προτάσεις μας για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Εργασία, το Περιβάλλον, το Κοινωνικό κράτος, τον Πολιτισμό, το Κράτος. Δεκάδες ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την έγκριση του προγράμματος στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. Ωστόσο, η επικοινωνία μας με την κοινωνία συνεχίζεται με την ανοιχτή διαβούλευση – συζήτηση για τη διαρκή επικαιροποίηση των προγραμματικών μας θέσεων.
Την ίδια στιγμή, η επικοινωνιακή “φούσκα” σκάει και ο αυτοκράτορας - κυβέρνηση - αποδεικνύεται καθημερινά γυμνός. Πλέον, στο σύνολο των δημοσκοπικών ερευνών, αποκαλύπτεται η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στην κυβερνητική πολιτική. Καθώς η πραγματικότητα υπερνικά την επικοινωνία, καθώς αποκαλύπτονται οι προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, η ΝΔ δεν μπορεί να προσπαθεί να συνεχίζει να κυβερνά αντιπολιτευόμενη το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Η φθορά του κ. Μητσοτάκη και του μοντέλου διακυβέρνησής του είναι μη αναστρέψιμη. Το 58,2% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση αξιολογεί αρνητικά τη θητεία της ΝΔ στην κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο κ, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θεωρούνται από το 58,4% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα ήδη ως αναποτελεσματικά. Η κοινωνία καθημερινά κρίνει και συγκρίνει πολιτικές, αποτελέσματα, προτεραιότητες και σχέδια. Την κατάλληλη στιγμή θα επιλέξει ποιό σχέδιο ανάπτυξης και ευημερίας, ποιό μοντέλο διακυβέρνησης υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της.