Πολιτική
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 17:34

ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί να καταργηθεί ιδιωτική ασφαλιστική σύμβαση με νόμο;»

Επιστολή στην οποία ζητούν να εξεταστεί αν είναι επιτρεπτή η απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο εργαζόμενων με βάση τη διάκριση της χρονικής στιγμής κατά την οποία εντάχθηκαν στην ασφαλιστική σύμβαση, απέστειλαν στον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κ. Μαυριά, η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου, και η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μαρία Δαμανάκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Προς την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων

Υπόψη του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθηγητή Κ. Μαυριά

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εισάγεται, υπό το άρθρο 5, διάταξη η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία ασφαλιστικού κεφαλαίου που -βάσει ιδιωτικής ασφαλιστικής σύμβασης- έχει σχηματιστεί με ορισμένο ασφάλιστρο, καταβαλλόμενο από την Τράπεζα Αττικής και τους υπαλλήλους της και που σύμφωνα με την ασφαλιστική σύμβαση σήμερα διαχειρίζεται η Εθνική Ασφαλιστική. Το υπόψη άρθρο εντάσσεται στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου με τον τίτλο «διάφορες διατάξεις». Στο άρθρο φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη, κατά παραπομπή, μόνο η παράγραφος 6 του άρθρου 62 ν. 3371/2005 ενώ οι λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού, όπως προκύπτει από την υπόψη μας αιτιολογική έκθεση, παρακάμπτονται με το σκεπτικό ότι δεν συντρέχουν οι διατάξεις περί επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης.

Λαμβανομένου υπόψη του χαραχτήρα της ιδιωτικής ασφαλιστικής σύμβασης, παρακαλούμε να έχουμε τη γνώμη σας περί του επιτρεπτού της καταργήσεως μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής σύμβασης με νόμο. Ζητούμε ιδίως να εξετάσετε αν είναι επιτρεπτή η απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο εργαζόμενων με βάση τη διάκριση της χρονικής στιγμής κατά την οποία εντάχθηκαν στην ασφαλιστική σύμβαση. Παρακαλούμε επίσης να έχουμε τη γνώμη σας περί του επιτρεπτού της απαλλαγής ενός εκ των συμβαλλομένων από τις συμβατικές του υποχρεώσεις ιδίως αν προκύπτει εξ αυτού του λόγου έμμεση ή άμεση κρατική ενίσχυση κατά το άρθρο 87 της ΣυνθΕΚ.»