Στις κάλπες προσέρχονται οι Ρώσοι για τις βουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα μέσο έκφρασης της οργής του λαού για την οικονομία, την καταστολή των διαφωνούντων και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Στις κάλπες προσέρχονται οι Ρώσοι για τις βουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα μέσο έκφρασης της οργής του λαού για την οικονομία, την καταστολή των διαφωνούντων και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Παρόλη τη δυσαρέσκεια, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» είναι πιθανό να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τον έλεγχο της Κρατικής Δούμας (η ρωσική κάτω Βουλή).
Ενώ καταπνίγει την πολιτική αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, το Κρεμλίνο προσπαθεί να λύσει ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα: πώς μπορεί να ενισχύσει τους αριθμούς της «Ενωμένης Ρωσίας», η οποία είναι αντιμέτωπη με σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποστήριξης, χωρίς να προκαλέσει το είδος των διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε ευρεία κλίμακα το 2011 με τις καταγγελίες για νοθεία.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στις φετινές εκλογές είναι ότι θα διεξαχθούν σε διάστημα τριών ημερών αλλά και διαδικτυακά, μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή αλλά καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων ταιριάζει με τον αριθμό των ψηφοφόρων.
Πριν από την έναρξη των εκλογών, που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, ενισχύθηκε η υποστήριξη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ η αντιπολίτευση πίσω από τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, προσπάθησε να εδραιωθεί μέσω μιας προσπάθειας «έξυπνης ψηφοφορίας».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας έχει δει τα ποσοστά του να αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις κερδίζοντας πάνω από το 19% τις τελευταίες εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των στασιμότητας των μισθών και της αύξησης των τιμών. Έχει επίσης επιδιώξει να διευρύνει την ελκυστικότητά του.
Να σημειωθεί ότι το κόμμα έχει συχνά ευθυγραμμιστεί με την «Ενωμένη Ρωσία» και εξακολουθεί να ηγείται από τον ίδιο ηγέτη, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Αν και αντιτάχθηκε στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ανανεώσει τις προεδρικές του θητείες κατά το περσινό συνταγματικό δημοψήφισμα, συχνά χλευάζονταν ως «αντιπολίτευση τσέπης».
Η «Ενωμένη Ρωσία», εν τω μεταξύ, έχει δει την υποστήριξή της να πέφτει, με λιγότερο από το 30% των Ρώσων να δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Για να διατηρήσει τη σημερινή του συνταγματική πλειοψηφία (έχει 336 από 450 βουλευτές στη σημερινή Δούμα), το κόμμα θα βασιστεί στη νίκη των περιφερειών FPTP, μια εκλογική διαδικασία που έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε 225 από τις 450 ανοικτές έδρες της Δούμας.
Στη Μόσχα, η «Ενωμένη Ρωσία» για να προσελκύσει ψήφους έχει υποβάλει υποψηφίους από δημοφιλείς λαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η μη κερδοσκοπική οργάνωση αναζήτησης και διάσωσης Liza Alert. Ο Πούτιν ενέρκινε επίσης προσφορές χρημάτων σε οικογένειες και μέλη του στρατού πριν από την ψηφοφορία και οι τοπικές κυβερνήσεις προσφέρουν έπαθλα όπως νέα διαμερίσματα, αυτοκίνητα και δωροεπιταγές σε όσους εγγραφούν για να ψηφίσουν στο διαδίκτυο.
Κορυφαίοι αντιτιθέμενοι της κυβέρνησης έχουν φυλακιστεί, έχουν αποκλειστεί ή έχουν φύγει από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ντμίτρι Γκούντκοφ, πρώην μέλους της Δούμας. Όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν επίσης γίνει προσπάθειες διχασμού της ψήφου της αντιπολίτευσης.
naftemporiki.gr